Presedintele Traian Basescu a declarat ca prevederea potrivit careia tinerii care nu au reusit sa ia bacalaureatul se pot inscrie la facultate este ”proasta” si a fost luata ”in folosul mafiei universitare”, scrie Mediafax.

”Solutia este proasta, adica intrarea la facultate fara bacalaureat. Se putea face foarte bine la nivelul liceelor”, a spus seful statului.

Basescu a afirmat ca la nivelul liceelor s-ar fi putut introduce un an in plus pentru absolventii care nu au promovat bacalaureatul, iar in acel an sa se studieze materiile care sunt probe la acest examen. ”Sunt convins ca la nivelul liceelor s-ar fi gasit resurse umane si multi dascali, fiind platite orele, ar fi vrut sa participe intr-un astfel de program”, a spus presedintele.

Potrivit sefului statului, acest lucru ar fi ca ”un targ”, intrucat absolventii care nu au luat bacalaureatul trebuie sa isi plateasca facultatile, in schimb, daca ar fi ramas un an in plus la liceu, acestia nu ar fi platit nimic. ”Deci, dintr-un lucru necesar pentru copiii care nu au luat bacalaureatul, PSD a reusit sa faca o afacere in mod deosebit pentru universitatile private care nu mai aveau studenti”, a spus el.

Presedintele a sustinut ca aceasta este o solutie ”murdara, exact de tip PSD”. ”Pentru ce sa duci copiii astia fara bacalaureat in universitate. Le iei banii in loc sa-i lasi pe langa licee. (...) S-a facut un lucru necinstit, umilitor pentru copii, umilitor pentru familii si strict in folosul mafiei universitare”, a spus Basescu.

Citeste si:
Basescu propune reducerea "consistenta" a personalului bugetar
Basescu propune mai multe...

El a precizat ca sunt universitati care au spus ca nu preiau tineri in acest mod, adaugand ca este convins ca in mod deosebit universitatile private ”cu lobby-ul pe care il au in Parlament si in PSD” au rezolvat aceasta problema. ”Le-a oferit acum PSD posibilitatea sa continue sa aiba studenti, desi nu au valoare”, a spus el.

Seful statului crede ca prin aceasta solutie s-a facut o mare greseala in detrimentul generatiei tinere. ”S-ar putea ca profesorii de liceu la anul, la bacalaureat, sa le arate domnilor profesori universitari facuti peste noapte - ca-i prefect, ca-i primar, stiti ca toti astia au devenit doctori si predau pe la universitati - deci s-ar putea sa le arate prin examinare ca nu stiu carte”, a spus Basescu.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca nimeni nu se poate inscrie la facultate daca nu are diploma de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de scoala postliceala, iar acestia nu primesc la absolvire o diploma de licenta, ci o certificare a calificarii profesionale. Precizarile lui Pricopie au venit dupa ce in presa au aparut informatii ca universitatile ii pot inscrie pentru acest an la cursuri si pe cei care au absolit liceul, dar nu au obtinut diploma de bacalaureat. Ministrul a precizat ca sintagma de "colegiu", care apare in Ordonanta de Urgenta, are acelasi sens cu acela de "scoala postliceala", cu diferenta ca aceasta forma de invatamant poate fi organizata si de universitati.

Citeste si:
O adolescenta rapita a fost salvata cu ajutorul aplicatiei Snapchat
O adolescenta rapita in...
Sursa foto: MediafaxFoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Firea, Basescu si Nicusor Dan
Setari Cookie-uri