Doua picturi ale maestrului american al impresionismului abstract Mark Rothko au fost vandute la licitatie, luni, cu suma de 76,5 milioane de dolari, a anuntat casa Sotheby's, citata de AFP, potrivit Mediafax.

"Untitled", un tablou in ulei in tonuri albastre si mov, realizat in 1970, a fost vandut cu 39,9 milioane de dolari. Tabloul era estimat la un pret cuprins intre 15 milioane si 20 de milioane de dolari. O pictura similara, "Untitled (Yellow, Orange, Yellow, Light Orange)", datand din 1955 si estimata intre 20 milioane si 30 milioane de dolari, a fost vanduta cu 36,6 milioane de dolari. Pretul de vanzare a inclus comisionul aferent. Pe contul ei de Twitter, casa Sotheby's a scris ca licitatia de luni "a depasit asteptarile".

Cele doua tablouri au facut parte din colectia privata a lui Rachel "Bunny" Mellon, mostenitoarea creatorului apei de gura Listerine, decedata in luna martie, la varsta de 103 ani. Alte doua opere de Rothko vor fi prezentate la licitatia de marti: un tablou in acril din 1969 ("Untitled") si "No. 21 (Red, Brown, Black and Orange)", o pictura in ulei din 1951. Mark Rothko, nascut in 1903, in Letonia, a murit in 1970. El este considerat unul dintre marile nume din arta moderna gratie stilului sau caracteristic, bazat pe juxtapunerea unor blocuri de culori vibrante.