"Analiza de suportabilitate arata ca ponderea cheltuielilor cu energia termica in venitul mediu al unei gospodarii ar putea depasi pragul acceptat de 10%, putand ajunge pana la 12% la nivel national si chiar 14-15% in unele regiuni ale tarii. Costul anual cu energia termica al unei gospodarii bransate la un sistem centralizat ar putea fi mai mic cu 20-40% fata de cazul energiei produse in mod individual pe baza de gaze naturale, acest procent variind in functie de eficienta si tehnologia adoptate de operatorii sistemelor centralizate", arata Consiliul Concurentei, intr-un raport publicat joi, citat de Mediafax.

Institutia arata ca pentru a evita riscul de neplata a facturilor de catre populatie administratiile locale trebuie sa se asigure ca pretul gigacaloriei se incadreaza in gradul de suportabilitate acceptat la nivel national, astfel ca recurg la subventionarea energiei termice.

Operarorii de pe piata, indatorati

"Aceasta subventionare reprezinta o povara asupra bugetului general consolidat estimata la aproape jumatate de miliard de euro anual, suma care finanteaza de fapt ineficienta operatorilor din sistem. In pofida volumului relativ ridicat al subventiilor, un numar semnificativ de operatori de pe aceasta piata au un grad ridicat de indatorare", se arata in raport.

Pretul energiei termice pentru populatie sunt stabilite de catre autoritatea locala respectiva. Cel mai redus pret al energiei termice (intre 86 lei si 154 lei pe gigacalorie) a fost platit, anul trecut, de consumatorii casnici din Cernavoda, Arad, Vaslui, Tulcea si Bacau. La polul opus se afla locuitorii din Constanta, Resita, Braila, Miercurea Ciuc si Targu Mures, unde preturile au fost cuprinse intre 311 lei si 387 lei pe gigacalorie.

Sistemul de termoficare din Romania, ineficient, poluant, subfinantat si cu pierderi masive, poate fi imbunatatit prin masuri precum reducerea monopolurilor locale, operarea privata sau public-privata a sistemelor centralizate si asigurarea unui mediu concurential, recomanda Consiliul Concurentei.