"La nivel global, fiecare al zecelea accident auto soldat cu decese este legat intr-un fel sau altul de alcool. Barbatii sunt mai predispusi la a se expune acestui pericol, riscandu-si astfel viata", spune Christoph Lauterwasser, directorul Allianz Center for Technology. Rata deceselor in trafic cauzate de consumul de alcool a fost investigata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

O analiza derulata de Allianz indica diferente regionale semnificative: Europa de Est si Asia Centrala detin pozitiile de top in privinta incidentei acestor situatii, cu o rata de 18,2%, urmate de Europa (16,7%), America (12,9%). In acelasi timp, Africa (8%), Asia Pacific (7,3%) si Orientul Mijlociu (2,4%) se situeaza in partea de jos a listei, cu rate inferioare mediei globale de 10,9%.

In Romania, procentul deceselor din accidente de circulatie produse ca urmare a consumului de alcool este de 17,6%, tara noastra situandu-se pe locul 29, dintr-un total de 168 de tari analizate. In Europa, Romania ocupa locul 9. Tarile cu cea mai mare incidenta a deceselor in trafic atribuite consumului de alcool sunt Belarus (51,4%), Lituania (48,2%) si Rusia (47,5%).

Citeste si:

Datele prezentate de Allianz Center for Technology intr-o analiza recenta, arata faptul ca, la nivel global, probabilitatea ca barbatii sa fie implicati in accidente fatale ca urmare a consumului de alcool este de doua ori mai mare decat probabilitatea ca femeile sa fie implicate in astfel de accidente. In Romania, incidenta accidentelor cu victime in trafic atribuite consumului de alcool este de peste trei ori mai mare in cazul barbatilor decat a femeilor (27,4% fata de 7,8%).

In cele mai multe tari, soferii tineri cu varste cuprinse intre 21 si 24 ani sunt mult mai frecvent implicati in accidente auto cauzate de consumul de alcool, se arata in studiul Allianz Center for Technology. Rata de 18%, la nivel global, este de aproape doua ori mai mare decat in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 25 si 64 ani.

Accidentele de circulatie reprezinta una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel global. Statisticile OMS arata ca in intreaga lume, in jur de 1,2 milioane de oameni mor anual in accidente de circulatie. In anul 2012, de exemplu, datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii plasau accidentele de circulatie pe locul 9 in top 10 cauze ale deceselor la nivel mondial.

Sursa foto: Shutterstock / Alcool la volan