Potrivit purtatorului de cuvant al MAI, sunt probleme la alimentarea cu apa si cu energie electrica in judetul Dambovita, iar in judetele Hunedoara, Mehedinti, Buzau, Braila si Arges se intervine pentru remedierea defectiunilor intervenite in alimentarea cu energie electrica. Monica Dajbog a precizat ca persoanele care necesita supraveghere medicala permanenta au fost transportate inca de duminica in zone accesibile, pentru a evita deplasarea lor in conditii dificile. Din judetele aflate sub avertizare cod portocaliu au fost evacuate 345 de persoane care necesita dializa si 72 de gravide, acestea fiind duse in unitati sanitare sau la rude, astfel incat, la nevoie, sa se poata interveni in cel mai scurt timp, conform Mediafax.

Totodata, autoritatile locale au luat masuri pentru amenajarea unor locuri de cazare pentru persoanele fara adapost si cele ramase izolate din cauza viscolului si a ninsorii. De la inceputul ninsorilor si a viscolului nu au fost inregistrate persoane decedate sau disparute din cauza vremii severe. Angajatii Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, de duminica noapte, pentru salvarea persoanelor aflate in dificultate.

Persoane blocate din cauza ninsorii

Astfel, in judetul Vrancea, in comuna Ciorasti s-a intervenit in sprijinul a patru persoane care ramasesera blocate intr-un autoturism din cauza ninsorii si a viscolului. Autoturismul a fost tractat, iar pasagerii au fost cazati in spatii ale administratiei locale. Alte sase persoane au ramas blocate in autoturisme in judetele Botosani si Iasi. In urma interventiei pompierilor, autovehiculele si-au putut continua calatoria. In judetul Tulcea, pe drumul national DN22, intre localitatile Cerna si Turcoaia, s-a intervenit pentru deblocarea a sase autoturisme si a unei ambulante care transporta un pacient cu fractura de membru superior. Toate persoanele au ajuns in siguranta la destinatie, a mai spus Monica Dajbog.

Un autocar cu 31 de cetateni moldoveni a derapat, luni dimineata, pe drumul national E85, intre localitatile Limpezis si Mihailesti. Angajatii Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru salvarea tuturor pasagerilor, care au fost transportati la o unitate de cazare din apropiere, nefiind persoane ranite, a precizat Dajbog.nPeste 50 de jandarmi, pompieri si politisti au participat, luni dimineata, la o actiune de cautare si salvare in zona Padurii Baneasa, unde o femeie aflata singura intr-o locuinta a solicitat ajutor prin numarul de urgenta 112, spunand ca este inghetata, dar fara a indica exact unde se afla. Femeia a fost gasita intr-o casa abandonata, in prezent fiind in afara oricarui pericol.

Politia Romana a dispus, duminica noapte si luni, inchiderea sau restrictionarea circulatiei rutiere pe mai multe segmente de drum unde traficul nu se mai putea desfasura in conditii de siguranta. Echipaje ale politiei sunt prezente in punctele de intrare si iesire pe aceste drumuri, care vor fi deschise imediat ce traficul rutier se va putea desfasura in conditii de siguranta, a mai spus Dajbog. In perioada in care sunt in vigoare avertizarile meteorologice, se va mentine permanenta la sediile primariilor din judetele unde sunt probleme cauzate de ninsoare si viscol.

Interventii MAI

In sprijinul inspectoratelor pentru situatii de urgenta din judetele afectate de ninsori au fost trimise, duminica, mijloace de interventie suplimentare, respectiv 14 autospeciale si senilate din judetele in care nu sunt inregistrate probleme cauzate de vreme. Alte trei autospeciale au fost directionate, luni dimineata, catre Braila, Ialomita si Tulcea. In judetele aflate sub avertizare cod rosu se intervine impreuna cu fortele Ministerului Apararii Nationale, care a trimis 159 de militari si 16 camioane si TAB-uri in Braila, 164 de militari si 21 de masini de interventie in Buzau si 155 de militari si 13 autospeciale in Vrancea.

Citeste si:

De asemenea, aproximativ 15.700 de pompieri, jandarmi, politisti de frontiera si angajati ai autoritatilor locale au intervenit cu 868 de autospeciale in Bucuresti si cele 35 de judete avertizate cu cod portocaliu si cod galben de ninsoare si viscol. La nivelul MAI exista si o rezerva de 22.400 de pompieri, jandarmi, politisti si politisti de frontiera, pregatiti sa intervina in caz de urgenta.

Judetele Buzau, Vrancea si vestul judetului Braila sunt sub cod rosu de ninsoare si vant, luni, de la ora 8.30, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie. In aceste zone se vor semnala intensificari ale vantului cu rafale de peste 85 - 90 km/h, ninsoare abundenta, puternic viscolita si troienita si vizibilitate redusa spre zero. Avertizarea este valabila pana la ora 13.00, urmand ca apoi cele trei judete sa intre sub avertizare de cod portocaliu. Judetele Tulcea, Ialomita, Galati, Vaslui, Bacau si Prahova sunt sub avertizare cod portocaliu de ninsoare si vant pana la ora 18.00.

Tot pana la ora 18.00 sunt sub cod galben de ninsori, viscol, precipitatii mixte si polei Capitala si 15 judete, respectiv Constanta, Calarasi, Giurgiu, Ilfov, Dambovita, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Bistrita-Nasaud, Maramures, Suceava, Neamt, Iasi si Botosani.