Revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist, vor fi obligati sa obtina noi certificate prin care sa ateste ca au avut "un rol determinant" la Revolutie, pentru indemnizatii, a decis Guvernul.

Pentru aceasta, Guvernul a introdus un nou titlu de revolutionar, cel de "Luptator cu Rol Determinant". Decizia a fost luata dupa ce agentia Mediafax a semnalat faptul ca Guvernul a decis sa amane pentru urmatorii doi ani, pana in 2017, plata indemnizatiilor reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a afirmat atunci ca a fost "o greseala" a Ministerului Finantelor si ca la Monitorul Oficial va fi transmisa o erata.

Erata a fost transmisa si publicata in Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanta de urgenta, stabilind ca acei revolutionari care au condus grupuri de oameni si au ridica baricade trebuie sa obtina un nou certificat care sa le ateste meritele.

Astfel, Guvernul a stabilit ca persoanelor care detin in prezent titlul de "Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite" (atribuit celor care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si au condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si au mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si celor care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14-22 decembrie 1989) li se vor elibera noi certificate pentru obtinerea calitatilor si titlului de "Luptator cu Rol Determinant", dar numai daca indeplinesc conditiile stabilite de lege si cu avizul unei comisii parlamentare care va inainta presedintelui tarii propuneri de atribuire a titlului.

Acest nou titlu, care sta si la baza conditiilor de acordare si care va fi atribuit sub sanctiune penala pentru date false, este definit acum de Guvern ca fiind acordat celor care, in perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, dar "doar in localitatile" in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului Nicolae Ceausescu.

Din aceasta categorie de persoane cu rol determinant vor face parte si eroii-martiri, ai caror urmasi beneficiaza de indemnizatii si facilitati. In sprijinirea noului titlu de revolutionar, Guvernul a decis sa modifice si modul de prezentare a Revolutiei, din primul articol din Legea revolutionarilor, si sa nu mai fie utilizata sintagma" Revolutia romana din decembrie 1989, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in Bucuresti si in alte localitati ale tarii si transformata in revolutie antitotalitara, sprijinita de armata, care a condus la caderea regimului comunist si la instaurarea democratiei, constituie un moment crucial in istoria Romaniei", ci o alta sintagma potrivit careia "Revolutia Romana din Decembrie 1989, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in municipiul Bucuresti si in alte localitati ale Romaniei, unde revoltele cetatenilor romani au fost reprimate de fortele de ordine si s-au soldat cu morti, raniti sau arestati, a condus la dobandirea libertatii si la instaurarea democratiei in Romania, constituie un moment crucial in istoria tarii".
Titlurile vor fi acordate doar pentru cazurile in care solicitantul este posesor al certificatului si titular al brevetului de atestare a titlului acordat de presedintele Romaniei, prin decret prezidential. Cererile pentru eliberarea noului certificat trebuie depuse in termen de 90 zile lucratoare.

In aceste conditii, Guvernul a decis ca acele indemnizatii care reveneau persoanelor care au mobilizat grupuri de oameni si au ridicat baricade si care au fost eliminate in prima faza sa fie acordate numai revolutionarilor care au obtinut noile certificate ce le atesta "rolul determinant".

Guvernul a decis totodata ca legea care include indemnizatii si facilitati sa nu fie aplicata pentru persoanele care au titlu de Luptatori cu Rol Determinant sau Remarcati pentru Fapte Deosebite, dar care, in decembrie 1989, au actionat ca angajati, in exercitarea sarcinilor de serviciu. "Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de drepturile conferite de acestea doar persoanele care se incadreaza in prevederile acesteia", precizeaza Guvernul in ordonanta.

In urma cu doua saptamani, agentia MEDIAFAX a anuntat ca Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa amane pentru urmatorii doi ani, pana in 2017, plata indemnizatiilor reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist, precum si copiii eroilor-martiri.

Ulterior, la solicitarea MEDIAFAX, ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat ca Guvernul va trimite rapid o erata catre Monitorul Oficial, pentru a corecta acel articol. El a aratat insa ca, intr-una din urmatoarele sedinte de guvern, va fi emisa si o ordonanta care va stabili "cum se face plata in 2015", fara alte detalii.

Valcov a mai aratat ca a discutat si cu oficialii Consiliului Legislativ, care au avizat ordonanta de urgenta, si ca le-a transmis ca acel articol a fost introdus in actul normativ dintr-o "greseala" a Ministerului Finantelor. Surse guvernamentale au declarat ca, dupa aparitia informatiei MEDIAFAX privind sistarea indemnizatiilor pentru revolutionari, premierul Victor Ponta a discutat pe aceasta tema cu ministrul Finantelor.

Ministerul a transmis si un comunicat in care sustinea ca revolutionarii care au dreptul la indemnizatii reparatorii dupa evenimentele din decembrie 1989 vor primi sumele aferente si in 2015 si 2016 si ca in ordonanta privind amanarea platilor pentru doi ani aparand o "eroare materiala", care va fi corectata.

"Avem un memorandum adoptat la nivelul Guvernului, referitor la drepturile revolutionarilor, pe care il vom respecta. Acestia isi vor primi indemnizatiile si in 2015 si in 2016. Asadar, in legatura cu articolul aparut in Ordonanta de Urgenta 83 din 12.12.2014, publicata aseara (joi - n.r.) in Monitorul Oficial, fac precizarea ca a fost vorba despre o eroare materiala care va fi corectata in ‎cel mai scurt timp, astazi (vineri - n.r.), cel tarziu in sedinta de Guvern de marti, 23 decembrie 2014", a transmis Valcov intr-un comunicat.

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern prevedea amanarea pentru urmatorii doi ani a platii indemnizatiilor reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist, si copiii eroilor-martiri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri