Guvernul a alocat anul trecut pentru biserici aproape 130 milioane lei, prin bugetul de stat, rectificari bugetare si alte acte, in conditiile in care banii acordati in intervalul 2012-2013 pentru construirea si repararea lacasurilor de cult au insumat 64,2 milioane lei, respectiv 35 milioane lei.

Comparativ, o suma mai mare a fost acordata de Guvern, pentru construirea si repararea lacasurilor de cult, in 2008, an de asemenea electoral, in perioada Cabinetului Tariceanu, cand fondurile alocate cu aceasta destinatie s-au ridicat la 266,6 milioane lei, scrie Mediafax.

Din suma totala de aproape 130 milioane lei alocata anul trecut, Biserica Ortodoxa Romana a primit 109,7 milioane lei, Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara - 130.000 lei, Biserica Romano-Catolica - 2,9 milioane lei, Biserica Unita cu Roma - 2,6 milioane lei, Episcopia Reformata din Ardeal - 580.000 lei, Episcopia Reformata de Piatra Craiului - 387.000 lei, Biserica Evanghelica - 75.000 lei, Episcopia Evanghelica Luterana - 90.000 lei, Biserica Unitariana din Transilvania - 75.000 lei, Arhiepiscopia Armeana - 50.000 lei, Biserica Rusa de Rit Vechi - 280.000 lei, Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste - l03.000 lei, Biserica Crestina Dupa Evanghelie - 250.000 lei, Uniunea Penticostala- Biserica lui Dumnezeu Apostolica - 3 milioane lei, Biserica Adventista de Ziua a Saptea - 75.000 lei, Federatia Comunitatilor Evreiesti -Cultul Mozaic - 7 milioane lei, Cultul Musulman - 670.000 lei, releva un document oficial.

Fondurile au fost acordate pentru restaurarea si conservarea lacasurilor de cult, pentru amenajarea si intretinerea muzeelor detinute de unitatile de cult, pentru construirea si repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, a sediilor unitatilor de invatamant teologic proprietate a cultelor recunoscute, pentru construirea si repararea lacasurilor de cult, pentru achizitionarea de imobile necesare desfasurarii activitatii unitatilor de cult si de asistenta sociala si medicala sustinute de acestea, pentru construirea, amenajarea si repararea cladirilor avand destinatia de asezaminte de asistenta sociala si medicala ale unitatilor de cult, pentru activitatile de asistenta sociala si medicala sustinute de acestea, precum si pentru sustinerea unor actiuni cu caracter intern si international realizate de cultele religioase din Romania.

In ultimii ani, conform unui document similar, bugetul alocat pentru construirea si repararea lacasurilor de cult s-a ridicat la 266,664 milioane lei in 2008, 105,259 milioane lei in 2009, 82,703 milioane lei in 2010, 84,785 milioane lei in 2011, 64,264 milioane lei in 2012 si 35 milioane lei in 2013.

Banii alocati de Guvern cultelor, subiect de dezbatere

Banii alocati de Guvern cultelor si implicarea bisericii in politica au reprezentat un subiect de dezbatere la finele anului trecut, cand, inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, conform imaginilor furnizate de presa locala, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramuresului si Satmarului, i-a indemnat pe credinciosii din judetele Satu Mare si Maramures prezenti la slujba, in fata unor politicieni din coalitia de guvernare, sa se prezinte la urne si sa il voteze pe cel pe care l-a definit ca fiind "al nostru, un crestin ortodox, care isi face semnul Sfintei Cruci".

Printre politicienii indicati atunci de presa ca fiind la slujba au fost deputatul de Satu Mare Ovidiu Silaghi si presedintele CJ Satu Mare, ambii din Partidul Liberal-Reformator condus de Tariceanu, care l-a sustinut pe liderul PSD, premierul Victor Ponta, in alegerile prezidentiale.
Potrivit acelorasi imagini, episcopul vicar a cerut preotilor sa se aseze in frunte si sa ii conduca pe credinciosi la urna de vot, dupa slujba de duminica.

"Parintii, va puneti in fruntea credinciosilor, asa v-am spus, da? De la biserica nu ii lasati, nu doar ca ii indemnati. Va puneti in fruntea credinciosilor si de la biserica, direct la vot in haina preoteasca", a cerut episcopul.

Tot presa locala a prezentat imagini cu un alt preot, si anume parintele duhovnic Sebastian de la Manastirea Teghea din judetul Satu Mare, care, avandu-l alaturi pe liderul organizatiei judetene a PSD, Mircea Govor, le spune credinciosilor din biserica: "Este in jurul nostru si Mircea Govor, care si el este ortodox, este impreuna cu noi si ne indeamna si el sa fim uniti si sa votam cu cei care sunt ortodocsi, cu Victor Ponta, caci el poate sa ne uneasca !".

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica, a declarat atunci ca toate cazurile in care preotii s-au implicat in campania electorala vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplina bisericeasca.

Ulterior, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului a primit gratuit de la Guvern, in proprietate, imobile ale statului pe care in prezent le are in administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, un imobil fiind acordat gratuit si Manastirii Polovragi din judetul Gorj.
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, intrebat cum vede implicarea unor preoti ortodocsi in campanie, a raspuns: "De ce daca preotii de la alte culte religioase isi indeamna credinciosii sa voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul sa faca lucrul asta?".

La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Biserica Ortodoxa Romana s-a implicat, evident, in campania pentru prezidentiale in sprijinul PSD, explicatia tinand de interesele financiare sustinute de Guvern, mentionand si ca "Victor Ponta nu a lasat vreo icoana nepupata in Romania". Biserica s-a aflat constant in topul increderii romanilor reflectata in sondajele de opinie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri