Alcoolicii si toxicomanii vor fi tratati cu 3,5 milioane de euro. Initiativa a fost impinsa de la spate de faptul ca un roman consuma 14,4 litri de alcool pur pe an, peste media de 10,9 litri din Europa.

De acest proiect se ocupa Asociatia ALIAT (Alianta pentru lupta impotriva alcoolismului si toxicomaniilor) care acceseaza acesti bani prin cofinantare din Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013. Proiectul "Ses Therapy" presupune lansarea unei cafenele "terapeutice", Cafe Therapy, un atelier de productie publicitara (unde 9 angajati vor realiza produse branduite destinate vanzarii), deschis in comuna Manaesti din judetul Dambovita, si un centru residential de ingrijiri integrate, unde persoanele afectate se pot trata, insa fara a se caza. Afla mai multe aici despre Cafe Therapy, cafeneaua care trateaza alcoolicii.

Toate cele trei puncte de sustinere vor functiona ca structuri de economie sociala, adica ca business-uri obisnuite, dar cu obligatia ca profitul sa fie reinvestit.

Un roman consuma mai mult alcool decat media europeana

Un roman consuma in medie 14,4 litri de alcool pur intr-un an (22,6 litri –barbati, 6,8 litri – femei), peste media europeana de 10,9 litri de alcool pur/locuitor/an, potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din acest total, 50% inseamna consum de bere, 21% vin si 29% tarie.

In plus, rata de abstinenta la romani este aproape la jumatate, de 32,4% in ultimele 12 luni, fata de 61,7% la nivel mondial. Sa nu mai spunem de faptul ca alcoolul poate genera 200 de afectiuni, printre care tulburarile hepatice sau ciroza. Mai mult, consumul de alcool se afla pe locul 5 la nivel mondial in generarea de boli si pe locul 3 la barbati, intrecut doar de fumat si tulburari cardiovasculare. Asta face ca alcoolul sa fie cauza principala a deceselor pentru persoanele cu varste intre 20 si 39 de ani. La nivel general, alcoolul este cauza pentru 25% din numarul deceselor.

Loreta Isac, expert economie sociala la Asociatia ALIAT, spune ca persoanele afectate de consumul mare de alcool nu merg intotdeauna la tratatament de bunavoie. Din acest motiv, initiatorii proiectului vor promova cafeneaua pe un forum pentru prevenirea dependentei de alcool, Alcohelp.ro. Cafeneaua targeteaza si specialistii in domeniul adictiilor, dar si publicul larg, care va fi curios sa vada cum arata si functioneaza prima cafenea care trateaza alcoolicii. Loreta Isac spune ca va urma o campanie de promovare a localului in acest sens.

Cei mai afectati romani: la sat sau la oras?

Expertul in economie sociala spune ca nu exista o statistica despre mediul in care se afla cei mai afectati romani de consumul de alcool. Ea crede totusi ca oamenii din mediul rural sunt mai afectati de acest viciu decat cei de la oras, care sunt mult mai temperati si ascund mult mai bine ca sunt afectati. "Pentru oamenii de la sat, consumul de alcool este normal, este parte din cultura locala. Multi dintre ei prepara acasa bauturile alcoolice. Oamenii de la sate nu vor sa mearga la terapie, nu sunt atat de deschisi ca cei de la oras. Unii dintre ei ajung la terapie pentru ca sunt adusi de copiii lor", explica expertul in economie sociala.

Prin proiectul Ses Therapy vor fi create 30 de noi locuri de munca, din care 21 pentru persoane vulnerabile (persoane de etnie roma, persoane cu dizabilitati, femei in situatii de risc si victime ale violentei in familie). In plus, 120 de persoane din grupuri vulnerabile (50 de etnie roma, 50 femei, 10 persoane cu dizabilitati, 10 persoane victime ale violentei in familie) vor beneficia de servicii de formare/instruire profesionala si suport psihologic, social sau vocational.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri