A murit Iustin Capra, romanul care a inventat rucsacul zburator

Iustin Capra, inventatorul rucsacului zburator brevetat de americani si folosit de cosmonauti la deplasarile intercapsulare, a murit, luni seara, la 81 de ani, la Spitalul de Urgenta Ploiesti, unde se internase cu o zi in urma. Reprezentantii spitalului spun ca Iustin Capra era diabetic.

Pe 28 ianuarie 2014, Iustin Capra le spunea tinerilor, la un eveniment despre inventii din Capitala, ca "un inventator este un neastamparat, un neinteles". Inventatorul Justin Capra este cunoscut nu doar datorita rucsacului sau zburator, ci si pentru ca in anii ’50 a realizat un dispozitiv cu motor care pornea la o simpla comanda verbala, "Porneste!", in 1961 facea "Cutia neagra", dispozitiv care putea sa reduca partial gravitatia corpurilor, in 1967 il intalnea pe Henri Coanda si sase ani mai tarziu termina Soleta, cea mai mica masina din lume. Acestea sunt inventiile lui Justin Capra, care spune despre sine ca este roman de meserie, ca este un "tataie ticnit" si care ii "linisteste" pe cei tineri ca "fara haos, nu exista miscare". Citeste mai mult aici.

Conform reprezentantilor Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Iustin Capra a decedat luni seara, in jurul orei 19.00. El se afla internat de duminica in sectia "Iinterne”, fiind cunoscut ca diabetic, necropsia urmand a stabili cauza mortii. In 22 februarie Iustin Capra ar fi implinit 82 de ani, scrie Mediafax.

Capra este unul dintre cei mai cunoscuti inventatori romani, obtinand numeroase premii la saloane internationale. Printre distinctiile obtinute se numara premiul "Ifia Eco", obtinut la Geneva, in 2008) pentru cea mai buna inventie ecologica, respectiv un Triciclu electric sau hibrid (realizat impreuna cu Marian Velcea), Diploma Salonului International de inventii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul International de Inventica Pro Invent 2009-Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru
intreaga activitate.

Printre inventiile sale se numara un rucsac zburator, construit in anul 1956, un aparat portativ pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind banuit ca l-a facut pentru a fugi din Romania. Conform paginii oficiale de pe o retea de socializare, la trei ani si jumatate de la realizarea rucsacului zburator inventia lui Iustin Capra a fost brevetata de americani si folosita de cosmonauti la deplasarile intercapsulare, iar in anul 2002 americanii au recunoscut oficial ca ideea i-a apartinut inventatorului roman.

Citeste si:
Justin Capra a murit. Ultimul pariu al inventatorului pentru...
Justin Capra a murit. Ultimul...

Iustin Capra a construit masini nepoluante fara volan si fara pedalier, cu comenzi facute de la un buton de pe carcasa fotoliului, a construit mai multe prototipuri de masini si motorete, alimentate de acumulatori. Capra, care a fost de profesie inginer si a lucrat ca ofiter de aviatie, locuia in judetul Prahova, unde s-a nascut.

"De meserie eu sunt roman, iar la asta nu voi renunta niciodata, chiar daca cei din jur ma privesc ca pe un tataie ticnit", scria Iustin Capra in urma cu o saptamana pe pagina sa de pe o retea de socializare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Noua listă a țărilor din care nu mai e necesară izolarea sau carantina
Setari Cookie-uri