Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, si cel al Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo, au semnat, marti, un acord prin care MDRAP va investi 103 de milioane de euro in realizarea a 52 de obiective sportive pana in 2017.

Din cele 52 de obiective, 18 sunt destinate sportului de performanta, iar 34 sportului de masa. Pentru construirea celor 18 obiective destinate sportului de perfomanta, valoarea investitiilor se va ridica la 386,09 milioane lei (85,797 milioane de euro), in timp ce pentru obiectivele sportului de masa vor fi alocati 77,437 milioane lei (17,208 milioane euro).

Pentru sportul de performanta vor fi construite sau modernizate cinci complexuri sportive, sase sali polivalente, sase bazine de natatie, dintre care doua de dimensiuni olimpice si patru pentru polo, dar si un patinoar artificial. Potrivit datelor prezentate de MDRAP, de aceste investitii vor beneficia in total 3,9 milioane de cetateni.

Ministrul DRAP, Liviu Dragnea, a declarat ca in 2015 vor mai fi aprobate documentatii tehnico economice pentru minimum zece obiective, acestea urmand sa fie realizate de catre MTS. Bazinele de natatie si de polo vor avea o capacitate maxima de 800-1.000 de locuri si vor respecta toate standardele actuale impuse de federatiile internationale de specialitate.

Astfel, la Arad si la Focsani vor fi construite bazine noi de polo, in timp ce bazinul de polo de la Rapid va fi reabilitat, pentru acesta din urma fiind alocati 25 de milioane de lei pana in 2016 (sase milioane in acest an si 19 milioane anul viitor). Bazinul de polo de la Arad va costa 21,25 de milioane de lei, iar cel de la Focsani va avea un pret de 37,2 milioane de lei.

"Arad si Focsani sunt resedinte de judet, in timp ce reabilitarea bazinului de polo de la Rapid se impune datorita existentei sectiei de polo cu traditie in campionatul national, fiind si o pepiniera pentru echipa nationala", a subliniat Dragnea. La Braila si Constanta vor fi construite doua bazine de natatie, acestea urmand sa coste 35,915 milioane lei, respectiv 56 de milioane de lei. Totodata, pentru Complexul Sportiv de natatie de la Otopeni, MDRAP a alocat 119,33 de milioane de lei, cea mai mare suma urmand sa fie cheltuita in acest an, respectiv 47,7 milioane de lei. Potrivit lui Dragnea, capacitatea complexului de natatie de la Otopeni va fi de 3.000 de locuri.

"Complexul este prevazut cu trei bazine competitionale, unul olimpic, unul semiolimpic si unul de sarituri de la trambulina, la care se adauga trei bazine de antrenament si agrement. Proiectul a fost demarat in 2009, dar a fost sistat ulterior", a mai spus Dragnea. Complexul National de Tenis de langa Arena Nationala va fi modernizat, aici urmand sa fie construite si o sala de 3.000 de locuri, un hotel de cel putin 80 de locuri si mai multe terenuri de joc pe diferite suprafete, valoarea investitiei fiind de 56,634 milioane lei, dintre care 10 milioane de lei vor fi alocati in 2015, iar 46,634 milioane de lei in 2016.

"La CNT sunt in prezent zece terenuri de zgura, trei «greenset» in aer liber si un teren in sala. Prin proiect se va amenaja o sala de competitie cu tribune de minimum 3.000 de locuri, o sala de antrenament cu minimum trei terenuri amenajate, o unitate de cazare de minimum 80 de locuri, sala de fitness", a explicat Dragnea.

Stadionul national de rugby de la Arcul Triumf va fi extins, acesta urmand sa dispuna de 10.000 de locuri acoperite in plus fata de cate sunt in prezent, in timp ce suprafeta de joc va fi schimbata. De asemenea se va monta o instalatie de incalzire a gazonului si se vor construi spatii de cazare pentru sportivi si vestiare. Investitia este evaluata la 86,7 milioane de lei (8 milioane in 2015, 50 de milioane in 2016 si 28,7 milioane in 2017).

In stadionul de atletism Iolanda Balas Soter vor fi investiti 70 de milioane de lei (10 milioane in acest an, 40 de milioane in 2016 si 30 de milioane in 2017), aici urmand sa fie terminata tribuna, refacuta pista de alergare, sectoarele de sarituri si aruncari, construita instalatia de nocturna, amenajata o tabela electronica, iar in imediata vecinatate va fi realizeta o sala de atletism cu sase culoare si 2.200 de locuri.

Pentru stadionul de fotbal din Craiova vor fi alocati 214,471 de milioane de lei, dintre care 86,8 milioane in acest an si 130,671 de milioane anul viitor. "In contextul depunerii candidaturii la meciurile de la Euro-2020, este necesara realizarea pe teritoriul Romaniei a unor complexuri care sa corespunda cerintelor de organizare. In perioada urmatoare vom organiza o conferinta de presa impreuna cu FRF pentru un program mai amplu si inca un numar de stadioane care vor fi reabilitate si modernizate in contextul Euro-2020, precum si un program sportiv serios pentru ca toata Romania sa joace fotbal", a adaugat Dragnea.

Modernizarea si extinderea Stadionului Municipal din Targu Jiu va costa 91,458 de milioane de lei, lucrarile urmand sa fie finalizate in 2016. De asemenea, reabilitarea Salii Sporturilor din Targu Jiu va costa 11,85 milioane de lei pana in 2016.

La Constanta va fi construita o noua sala polivalenta cu o capacitate de 5.000 de locuri, suma necesara realizarii acesteia fiind de 93 de milioane de lei, lucrarile urmand sa fie terminate in 2016. La Sfantul Gheorghe va fi amenajata o sala de sport multifunctionala de 3.000 de locuri, lucrarile urmand sa coste 84,45 milioane de lei pana in 2016.

De asemenea, MDRAP va finaliza pana in 2016 si sala de atletism pe care a preluat-o de la Primaria Voluntari pentru care va achita 25 de milioane de lei. Aici vor putea fi organizate si alte competitii in afara de cele de atletism, precum badminton, lupte sau arte martiale.

La Slatina, MDRAP va realiza o sala de sport multifunctionala de 3.000 de locuri pentru care va aloca 53,45 de milioane de lei pana in 2016. Reabilitarea Salii Municipale din Alexandria de 1.400 de locuri va costa MDRAP 20,5 milioane de lei. Lucrarile vor fi finalizate in 2016.

La Targu Secuiesc, la solicitarea localnicilor, primaria a depus un proiect la MDRAP pentru construirea unui patinoar artificial, valoare investitiei ce va fi finalizata in acest an fiind de 25,2 milioane de lei. Pentru sportul de masa, in 2015 vor fi date in functiune 34 de obiective, dintre care 28 de sali de sport, patru bazine de inot didactice si doua minicomplexuri de sport.

Salile de sport destinate sportului de masa vor avea o capacitate intre 100 si 180 de locuri pentru spectatori, pardoseala omologata pentru sporturi precum baschet, handbal, volei, dotari cu mobilier si echipamente sportive specifice, cabinete medicale, spatii administrative, vestiare si grupuri sanitare, instalatii de climatizare, ventilatie si iluminare.

Bazinele didactice de inot vor putea deservi maximum 60 de copii in acelasi timp, acestea urmand sa aiba dimensiunile de 25x12 metri, adancime intre 1,2 si 1,8 metri, cinci culoare de inot, cabinet medical si spatii administrative, instalatii de clorinare a apei. Construirea celor patru bazine de inot didactice va costa 25,998 milioane lei, valoarea medie fiind de 6,499 milioane/obiectiv.

Construirea sau reabilitarea de minicomplexuri sportive presupune amenajarea unor terenuri de fotbal cu dimensiuni de 96x64 de metri, tribuna acoperita pentru spectatori cu numar de 500-1.000 de locuri si cabinete medicale. Pentru construirea celor 15 sali de sport in mediul rural, valoarea totala a investitiei va fi de 51,783 milioane lei, din care in 2015 vor fi alocati 32,99 milioane lei. Valoarea medie a unei sali este de 3,452 milioane de lei.

Pentru cele 13 sali de sport din mediul urban vor fi alocati 42,909 milioane lei, dintre care 30,729 milioane lei in acest an. Valoarea medie a unei sali din mediul urban este de 3,3 milioane de lei. Pentru construirea minicomplexului sportiv din mediul rural vor fi alocati 6,261 milioane lei, iar pentru reabilitarea celui din mediul urban au fost bugetati 3,91 de milioane de lei.

Totodata, potrivit lui Dragnea, MDRAP se va implica in construirea unui complex sportiv si cultural la Cluj-Napoca, care va fi folosit in cadrul programului "Cluj-Napoca, capitala europeana a tineretului - 2015". "Am facut o solicitare primarului Emil Boc, deorece Cluj-Napoca este capitala a tineretului 2015 si l-am intrebat daca vrea ca MDRAP sa sprijine acest proiect cu o investitie, urmand ca in cartierul Gheorghieni sa realizam un complex sportiv mai mare, cu baza sportiva si care va sustine si activitatile de tineret. Vor avea un amfiteatru in aer liber, sali de spectacole, terenuri de tenis, baschet, volei, piste de alergare si alte sporturi specifice", a explicat Dragnea.

Sursa foto: Gabriela Szabo/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri