Prima extragere, ocazionala, a Loteriei Bonurilor Fiscale va fi organizata pe 13 aprilie, a doua zi de Paste, cu un fond de premiere de un milion lei, anunta Ministerul Finantelor, scrie Mediafax.

Conform proiectului, pentru anul 2015, prima extragere lunara va fi in luna iulie 2015, dar vor putea fi organizate si extrageri ocazionale. Prima astfel de extragere ocazionala va fi pe 13 aprilie, a doua zi de Paste, anunta ministerul. "Ministerul Finantelor Publice intentioneaza organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale incepand cu 13 aprilie 2015 (a doua zi de Paste), cand se va programa prima extragere ocazionala, avand un fond de premiere de 1 milion lei", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Sursa citata arata ca astfel de extrageri ocazionale pot fi organizate "de Paste, Craciun etc".

La randul sau, premierul Victor Ponta a scris pe Facebook ca Loteria Bonurilor Fiscale este o initiativa extrem de binevenita, care, la fel ca in alte state in care s-a aplicat, va ajuta la combaterea evaziunii fiscale.

Retail jobs

Singura modificare fata de proiectul initial este ca Ministerul Finantelor nu a mai stabilit in ordonanta bugetul pe acest an alocat acestei loterii, calculat in proiect la 10 milioane lei, ci a redactat un articol care prevede doar ca in anul 2015, "suma necesara" pentru asigurarea fondului de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale se asigura prin virari de credite bugetare, cu incadrarea in bugetul aprobat Ministerului Finantelor. In nota de fundamentare aferenta proiectului este insa in continuare mentionat ca "suma de 10.000 mii lei necesara pentru anul 2015 se va asigura prin redistribuire, cu incadrarea in bugetul aprobat Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale pe anul 2015".

Conform proiectului, persoanele fizice rezidente si nerezidente care au implinit deja varsta de 18 ani si detin bonuri fiscale care atesta cumpararea de bunuri sau servicii in tara vor putea participa, din iulie, la "Loteria bonurilor fiscale", bugetul total alocat pe sase luni din acest an urmand sa fie 10 milioane lei

Citeste si:
Câciu: Codul Fiscal nu se va mai schimba până în 2025
Câciu: Codul Fiscal nu se va...

Loteria va fi organizata lunar, in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, dar va putea fi organizata si ocazional, dupa minimum 15 zile de la sfarsitul intervalului calendaristic participant la Loterie, si va consta in extragerea aleatorie de numere, respectiv un numar cuprins in intervalul dintre 1 si 999 inclusiv, reprezentand valoarea totala a bonului fiscal fara subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, si o data calendaristica reprezentand ziua emiterii bonului fiscal, aferenta lunii sau intervalului calendaristic, dupa caz, pentru care este organizata Loteria, in vederea acordarii de premii in bani. Extragerile vor fi organizate de Loteria Romana si sunt publice, iar prima extragere lunara va fi in luna iulie 2015, fiind vazuta de Guvern ca masura pentru combaterea evaziunii fiscale si reducerea economiei subterane.

Citeste si:
Ho-ho-ho! Crăciunul se apropie, târgurile tematice la fel. Exemplul...
FOTO | Mihai Oprean,...

La extragerile lunare vor participa bonurile fiscale emise in luna calendaristica anterioara organizarii extragerii, iar la extragerile ocazionale participa bonurile fiscale emise in intervalul calendaristic anterior organizarii extragerii, stabilit prin ordin al ministrului Finantelor. "Un bon fiscal este considerat castigator daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: a) a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care functioneaza in conformitate cu OU 28/1999, sunt lizibile toate informatiile obligatorii, asa cum sunt prevazute de OU 28/1999, are valoarea totala fara subdiviziunile leului, exprimata in moneda nationala, egala cu valoarea extrasa, a fost emis in ziua extrasa, nu are mentionat, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, niciun cod de inregistrare fiscala al cumparatorului si a fost emis pentru vanzarea de bunuri si/sau prestari de servicii catre persoane fizice", se arata in document.

Citeste si:
Parada de 1 decembrie: rachete HIMARS, avioane americane și trupe NATO
Parada de 1 decembrie....

Premiile vor fi revendicate prin depunerea bonului fiscal castigator, in original, la orice unitate teritoriala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), alaturi de copia actului de identitate sau a pasaportului titularului bonului si de o declaratie al carei model va fi aprobat prin ordin al ministrului Finantelor, pana la 30 aprilie 2015. Revendicarea va fi posibila in termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentand termenul de decadere din dreptul de a revendica premiul.

In termen de 10 zile de la expirarea perioadei, unitatile teritoriale transmit catre ANAF lista persoanelor care au revendicat premiile. Premiile vor fi virate de catre Ministerul Finantelor in cont bancar deschis la o institutie de credit din Romania pe numele castigatorului, in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu pana la 60 de zile, in situatiile in care exista suspiciuni de frauda. O persoana va putea revendica un singur premiu aferent unei extrageri, iar premiile vor putea fi revendicate doar de persoanele care au implinit varsta de 18 ani.

Citeste si:
Ce planuri are Primăria Capitalei pentru a reduce poluarea.
Ce planuri are Primăria...

Ministerul Finantelor va stabili fondul anual de premiere pentru Loterie, precum si repartizarea lunara a acestuia. "In vederea obtinerii valorii castigatoare pentru un bon fiscal, dupa centralizarea situatiei bonurilor fiscale castigatoare revendicate in termen, se imparte fondul lunar de premiere la numarul total al bonurilor fiscale castigatoare revendicate in termen, iar suma astfel obtinuta se rotunjeste la leu in favoarea castigatorului. In cazul in care intr-o luna calendaristica nu exista niciun castigator, fondul de premiere se reporteaza pentru extragerea urmatoare", este procedura pregatita de Guvern.

Astfel, valoarea castigatoare aferenta unui bon va rezulta prin impartirea fondului de premiere la numarul bonurilor fiscale castigatoare revendicate in termen.

La finele anului trecut, Ministerul Finantelor aprecia ca la extragerile lunare vor fi acordate un numar de 160 de premii egale, cate 20 pentru fiecare regiune fiscala a ANAF, valoarea preconizata a fiecarui premiu fiind de 1.200 lei. Conform documentului, pentru acest an, Ministerul Finantelor va majora, in una sau mai multe transe, bugetul propriu cu 10 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara, pentru Loteria bonurilor fiscale. "In domeniul comertului cu amanuntul si al serviciilor prestate direct catre populatie, exista un nivel ridicat de evaziune fiscala, una din modalitatile concrete de eludare a platii impozitelor si taxelor datorate statului, fiind neemiterea bonurilor fiscale de catre operatorii economici care au aceasta obligatie. In acest context, apare ca bine-venit un mijloc suplimentar, in sprijinul unei mai bune colectari a veniturilor bugetare, mijloc bazat pe cointeresarea, implicarea si responsabilizarea cetatenilor, ca beneficiari directi ai serviciilor sociale", considera Executivul.

Citeste si:
Ce i-ar face pe românii plecați în străinătate să se întoarcă...
S-au dus la „mai bine”, dar...

Guvernul sustine totodata ca Loteria bonurilor fiscale, desi presupune, similar activitatilor de natura jocurilor de noroc, selectarea aleatorie a unor rezultate cu utilizarea unor mijloace de joc de tipul urnelor, rotilor (mijloace de joc de tip loteristic) in vederea desemnarii unor castigatori carora li se atribuie premii in bani, nu este un joc de noroc, intrucat dreptul de participare nu este conditionat de plata unei taxe.

Sursa foto: Bon fiscal, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri F