Sondajul privind Mecanismul de Cooperare pentru Romania si Bulgaria a fost publicat marti, cu o zi inainte de publicarea raportului MCV. In cazul Romaniei, noua din 10 repodenti au identificat deficientele din sistemul judiciar si coruptia drept probleme foarte importante. nConform studiului, 34% dintre romani considera ca situatia din sistemul judiciar s-a imbunatatit fata de 2012, cand doar 20% credeau acest lucru, iar 22% apreciaza ca exista imbunatatiri in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, cu 13% mai mult fata de precedentul Eurobarometru, noteaza Mediafax.

De asemenea, 56% dintre cei chestionati au precizat ca sunt constienti de faptul ca Uniunea Europeana, prin intermediul MCV, a ajutat Romania in lupta impotriva coruptiei si a deficientelor din sistemul judiciar, in timp ce 44% dintre bulgari constientizeaza rolul raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare asupra progreselor din Bulgaria. Totodata, 43% sunt de parere ca situatia din sistemul judiciar se va imbunatati in urmatorii cinci ani, in timp ce 16% cred ca se va inrautati.

In Romania, 73% dintre repondenti considera ca UE a avut un impact pozitiv asupra remedierii deficientelor din justitie, iar 67% apreciaza ca a avut un impact pozitiv asupra coruptiei. 73% dintre romani si 78% dintre bulgari doresc ca MCV sa continue pana cand tarile lor ajung "la standarde comparabile cu cele ale altor state membre". Eurobarometrul privind MCV a fost realizat in octombrie 2014 de catre institutul TNS Political & Social pentru Comisia Europeana. Au fost chestionate telefonic 2.010 de persoane din Bulgaria si Romania cu varsta de peste 15 ani.