4 Februarie 2015

Cele mai importante programe de finantare pe care le pot accesa ONG -urile in 2015



Cele peste cinci miliarde de euro puse la bataie in 2015 de mai multi finantatori, atat pe plan local, cat si la nivelul Uniunii Europene, ar putea reprezenta un ajutor real pentru organizatiile neguvernamentale romanesti, in conditiile in care lipsa de bani ramane una dintre problemele acute ale sectorului nonprofit

Orizont 2020

Orizont 2020 este un program prin care UE incurajeaza cercetarea si inovatia. Orizont 2020 se desfasoara intre 2014 si 2020 si dispune de o finantare totala de 80 de miliarde de euro. Programul se adreseaza atat corporatiilor, cat si intreprinderilor mici si mijlocii si organizatiilor neguvernamentale.

Structura Orizont 2020 cuprinde trei domenii majore de finantare: provocari societale, excelenta stiintifica si leadership industrial. In prezent, cei interesati pot incerca sa obtina fonduri prin cele aproximativ 60 de linii de finantare deschise, care dispun de un buget cumulat de aproape 4,6 miliarde de euro.

Shutterstock / 2020


Mecanismul de conectare a Europei, componenta Transport

Programul (Connecting Europe Facility, Transport) a fost lansat anul trecut de reprezentantii UE si are un buget de 930 de milioane de euro, iar aplicatiile pentru atragerea banilor pot fi trimise pana pe 26 februarie. Suma disponibila in cadrul programului de finantare este impartita in trei parti, cu scopul atingerii unor obiective diferite. Tintele propuse sunt referitoare la caile ferate, caile si proiectele rutiere pentru reteaua de baza, precum si la implementarea de noi tehnologii ori actiuni pentru ca persoanele cu handicap sa aiba o infrastructura de transport mai accesibila.

William Perugini / Shutterstock.com

Europa pentru cetateni

Programul este derulat de Directia Generala Comunicare din cadrul Comisiei Europene (CE). „Europa pentru cetateni” isi propune sa promoveze cetatenia activa prin implicarea societatii civile. Obiectivul general al programului este ca toti cetatenii europeni sa aiba posibilitatea sa se cunoasca, sa interactioneze si sa se implice in proiecte comune.

Toti cei care doresc sa obtina finantare pot aplica, in prezent, la una dintre cele patru linii de finantare deschise pana pe 2 martie. Bugetul programului, pentru perioada 2014 – 2020, este de circa 185,5 milioane de euro.

Shutterstock / Cetateni europeni


Programul european pentru drepturi, egalitate si cetatenie (2014 - 2020)

CE a lansat, anul, trecut o cerere de propuneri de proiecte in cadrul programului european pentru drepturi, egalitate si cetatenie, care se desfasoara intre 2014 si 2020. Aplicatiile pot fi trimise pana pe 10 martie, iar bugetul liniei deschise este de 1,5 milioane de euro. Finantarile solicitate nu pot fi mai mici de 75.000 de euro sau mai mari de 300.000 de euro. Prin intermediul proiectelor care vor fi acceptate, CE isi doreste sa ajute copiii care sunt victime ale discriminarii atat la scoala, cat si in centrele de plasament sau in penitenciare.

Shutterstock / Drepturi egale


LIFE 2014 - 2020

Programul LIFE (2014 – 2020) este instrumentul de finantare al UE pentru proiecte legate de mediu si climat si inlocuieste fostul Life+, valabil pana in 2014. Obiectivul general al noului program este de a contribui la implementarea, actualizarea si dezvoltarea policii de mediu si climatice din UE, prin intermediul sustinerii financiare a unor proiecte care sa aduca valoare adaugata.

LIFE beneficiaza de un buget de 3,4 miliarde de dolari pana in 2020. In prezent, ONG-urile locale pot aplica pentru o linie de finantare deschisa pana 30 septembrie 2015, care dispune de 15 milioane de euro, pentru intervalul 2014 – 2017.

Ryan Rodrick Beiler / Shutterstock.com

Granturile European Youth Foundation

European Youth Foundation (Fundatia Europeana pentru Tineret) a fost infiintata de Consiliul Europei, ca sa sprijine financiar activitatile europene de tineret. De regula, fundatia acorda, anual, pe proiect, un suport intre 10.000 si 50.000 de euro. In prezent, ONG-urile romanesti au la dispozitie o linie de finantare care expira la 1 octombrie 2015. Proiectele declarate castigatoare vor avea o durata de implementare de doi ani si vor primi, anual, maximum 25.000 de euro.

Shutterstock / Tineri


Granturile National Endowment for Democracy

National Endowment for Democracy (NED) este o fundatie privata, nonprofit, dedicata dezvoltarii si consolidarii institutiilor democratice din intreaga lume. In fiecare an, fundatia acorda peste 1.000 de granturi pentru a sprijini organizatii neguvernamentale care lupta pentru democratie in mai mult de 90 de tari. ONG-urile romanesti interesate sa atraga finantari din partea NED pot depune proiecte pana 3 aprilie si 19 iunie 2015. In 2014, valoarea medie a unui grant acordat de fundatie a fost 50.000 de dolari.

Shutterstock / Democratie


ERASMUS+

Romania va primi 54,5 milioane de euro, in 2015, prin programul „ERASMUS+”, care a fost lansat anul trecut de CE si care se desfasoara intre anii 2014 si 2020. Orice organizatie din domeniile educatie, formare profesionala, tineret si sport, va putea aplica pentru finantare din fondurile ERASMUS+. Cetatenii UE nu pot solicita fonduri in nume propriu, ci trebuie sa intre in legatura cu o organizatie neguvernamentala sau cu o institutie de invatamant.

Shutterstock / Grup de prieteni pe plaja


Finantare ING Bank

ING Bank a lansat, in a doua parte a lunii ianuarie, o competitie de proiecte dedicata organizatiilor neguvernamentale. Institutia financiara pune la bataie 200.000 de euro, pentru initiative de educatie financiara, antreprenoriat si dezvoltare urbana. Valoarea unui grant variaza intre 10.000 si 80.000 de euro. Organizatiile neguvernamentale interesate sa obtina finantari pot gasi informatii despre criteriile de eligibilitate, criteriile de evaluare si procedura de inscriere pe site-ul bancii, sectiunea „responsabilitate sociala”. Ultima zi de inscrieri este 11 februarie 2015.


Spatii Verzi

Compania MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat au dat drumul celei de-a zecea editii a programului Spatii Verzi si au invitat organizatiile neguvernamentale sa depuna propuneri de proiecte in domeniul protectiei mediului. Compania va acorda finantari totale de 150.000 euro in cadrul celor doua componente ale programului: spatii verzi urbane si arii naturale protejate.

ONG-urile pot trimite propunerile de proiecte pana pe 18 februarie 2015. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, maximul de finantare individuala este de 20.000 lei.

Shutterstock / Parcuri




Citeste si