Potrivit unui comunicat MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost primit de presedintele Georgiei, Giorgi Margvelasvili, si a avut intrevederi cu premierul Irakli Garibasvili, presedintele Parlamentului, David Usupasvili, cu ministrul de stat al Georgiei pentru integrare europeana si euro-atlantica, David Bakradze, precum si consultari cu omologul Tamar Beruceasvili, scrie Mediafax.

In cadrul discutiilor cu presedintele Margvelasvili, Bogdan Aurescu a exprimat interesul Romaniei pentru dezvoltarea cooperarii bilaterale, in toate sectoarele de interes comun, precum si de sprijin al Bucurestiului pentru optiunile Georgiei de integrare europeana si euro-atlantica. Intalnirea cu premierul georgian a oferit ocazia abordarii aspectelor privind extinderea cooperarii economice romano-georgiene, inclusiv in perspectiva vizitei oficiale pe care Irakli Garibasvili o va efectua la Bucuresti, in perioada urmatoare, la invitatia premierului Victor Ponta. Bogdan Aurescu a reiterat importanta concretizarii proiectelor comune in domeniul energiei, prin inter-conectorul de gaz lichefiat Azerbaidjan - Georgia - Romania - Ungaria (AGRI), si in domeniul transporturilor, prin proiectul de transport de marfuri Marea Neagra - Marea Caspica.

In discutiile cu ministrul de stat David Bakradze, seful diplomatiei romane a evidentiat importanta pe care Romania o acorda implementarii Pachetului Substantial de Masuri privind Georgia, adoptat cu prilejul reuniunii la varf a Aliatilor din Marea Britanie, aratand ca tara noastra va participa la efortul Aliat menit sa consolideze securitatea Georgiei si sa sprijine reformele in domeniul apararii. Seful diplomatiei romane a exprimat, in cadrul intrevederilor, dar si la vizitarea punctului de control Khurvaleti, sustinerea Romaniei pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare in Georgia (EUMM). El a aratat ca Romania va continua sa mentina un nivel ridicat al participarii la EUMM, fiind, in continuare, principalul contributor, cu 35 de experti secondati si 3 experti in regim contractual.

Totodata, Bogdan Aurescu a exprimat sustinerea Romaniei pentru solutionarea pe cale pasnica a conflictelor prelungite din Georgia, in baza dreptului international, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei, in cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan international. Discutiile dintre Bogdan Aurescu si ministrul georgian de Externe, Tamar Beruceasvili, au vizat situatia din Ucraina si perspectivele de solutionare a acesteia in urma intelegerilor de la Minsk din 12 februarie. Aurescu a relevat ca Georgia este al doilea beneficiar al asistentei pentru dezvoltare acordata de Romania, cu un procent de 7,5%, dupa Republica Moldova. Programul vizitei oficiale in Georgia a cuprins si vizitarea liniei administrative de separatie cu Osetia de Sud, in localitatea Khurvaleti.