Emisiile mondiale de CO2 din sectorul energiei au stagnat in 2014, situandu-se la valoarea de 32,3 miliarde de tone, a anuntat Agentia Internationala a Energiei (AIE), potrivit careia, pentru prima data in ultimii 40 de ani, emisiile de CO2 nu au progresat odata cu cresterea economica.

"Este o surpriza binevenita si considerabila", a declarat directorul biroului economic din cadrul AIE, Fatih Birol, intr-un comunicat de presa. "Aceste rezultate ne dau speranta ca popoarele lumii vor putea sa colaboreze pentru a combate incalzirea globala, cea mai importanta amenintare cu care omenirea se confrunta in prezent", a adaugat el, scrie Mediafax.

AIE considera ca aceasta stagnare se explica prin dezvoltarea unor surse de energie regenerabila, in special in China. "In China, anul 2014 a cunoscut o crestere a productiei electrice ce are la baza surse regenerabile, precum energia hidroelectrica, solara si eoliana, in paralel cu arderea unor cantitati mai mici de carbune", se afirma in comunicat emis de AIE. Fatih Birol vede in acest fapt "o dinamica indispensabila" pentru negocierile actuale care pregatesc un acord mondial asupra climei, care ar urma sa fie negociat si semnat la sfarsitul acestui an, la Paris.

"Pentru prima data, emisiile de gaze cu efect de sera s-au separat de cresterea economica", spune Fatih Birol. De peste 40 de ani, emisiile de CO2 masurate au stagnat sau scazut doar in trei ocazii: la inceputul anilor 1980, in 1992 si in 2009. De fiecare data, acea tendinta de scadere corespundea unor perioade de recesiune economica mondiala. In schimb, in 2014, economia mondiala a cunoscut o crestere medie de 3%.

Citeste si:
Consumul mondial de benzina va scadea cu 10% in urmatorii ani
Consumul mondial de benzina...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
UE a aprobat standarde mai stricte de emisii de CO2 pentru autoturisme
Setari Cookie-uri