Sunt nenumarate ocazile cand ne dorim sa construim o casa, sa realizam un proiect important sau doar o renovare in locuinta, iar gasirea unor specialisti este o intreaga aventura. Cu siguranta, cu totii am trecut prin experiente care mai de care mai ciudate cu constructorii sau asa-zisii "meseriasi", iar motivul care sta la baza acestui lucru tine, in cea mai mare parte, de slaba pregatire a acestora.

Totul porneste de la slaba pregatire a muncitorilor romani, a faptului ca acestia nu se simt motivati, mai ales cand stiu ca dupa terminarea studiilor sau a unei pregatiri vor avea un salariu de circa 1.000 de lei, iar acest lucru ii face pe multi fie sa aleaga alta cale, fie sa lucreze "la negru" sau fie sa aleaga drumul Vestului, in cautare de un trai mai bun.

Educatia este cea mai importanta componenta care lipseste Romaniei, si care face diferenta intre noi si vestici, crede Dan Cristescu (foto mai jos), presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor Familia, pe care l-am intalnit zilele trecute la evenimentul Construct Expo, desfasurat la Romexpo, in Bucuresti. "Educatia, dar mai ales lipsa acesteia este uriasa. Este factorul care face diferenta de la 0 la 100% intre noi si ceea ce se intampla in tarile civilizate. Daca scoala nu redevine serioasa in Romania, sansele noastre ca tara sunt foarte mici. Trebuie reintrodusa educatia si seriozitatea, piata fiind in momentul de fata invadata de incompetenta".

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, reprezentantul Federatiei Generale a Sindicatelor Familia a vorbit despre problema formarii profesionale a constructorilor romani si a faptului ca nivelul salarial din Romania este unul total neatractiv, lucru care indeparteaza tot mai multi tineri de aceasta meserie, acestia luand de cele mai multe ori calea Vestului.

"Bazinul de selectie a scazut foarte mult. Se estimeaza ca sunt peste 3 milioane de romani plecati, la munca, in Vestul Europei. Italia este de aceasta data campioana la capitolul constructori romani plecati. (...) Avem o suferinta la nivelul salariilor. Acestea sunt la un nivel foarte scazut. Este o bucurie a antreprenorilor ca platesc putin la manopera. Este gresit. Au intarzieri in indeplinirea contractelor, calitate slaba si de aceea platesc penalitati. Este o pacaleala. (...) Exista insa si un alt mare risc. Vor iesi noi generatii de muncitori calificati nu foarte bine calificati. Ca sa atragi tineri pe santier, un loc periculos, ai nevoie de remuneratii pe masura. Nu vad o dezvoltare de calitate in aceasta tara, fara o educatie de calitate", a mai spus Dan Cristescu.

Dan Cristescu - presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor Familia

Sute de mii de romani, plecati la munca pe santiere in strainatate: urmeaza un val de intoarceri

Conform datelor oficiale, Italia, Spania, dar si Germania sunt tarile in care sunt plecati cei mai multi romani, intre 2 si 3 milioane de semeni fiind in aceste tari, in cautare de un trai mai bun. Dintre acestia se extimeaza ca in jur de 200.000 de romani sunt plecati in tarile din Vest pentru a lucra in industria constructiilor, acolo unde munca este istovitoare, dar salariul mai bun si un mediu de trai decent, lucruri care au atras tot mai mult interesul acestora in ultimii ani.

Chiar si asa, o mare parte dintre cei plecati sa lucreze in industria constructiilor din Spania, Italia sau Germania se vor reintoarce in tara, atrage atentia Cristescu. "Va urma un val de intoarceri, mai ales al romanilor plecati la munca in Spania, unde somajul a depasit un record de peste 25% din totalul populatiei active. Angajatii mai in varsta, trecuti de un anumit prag, vor fi primii care se vor intoarce, iar asta pentru ca au familie si pentru ca au radacini inca aici. (...) De partea cealalta se afla tinerii, care au plecat sa lucreze pe alte piete si care nu se vor mai intoarce, indiferent de situatie. Acestia si-au facut, poate, deja o familie acolo si vor incerca in orice fel sa se integreze in societate, nu doar in industria constructiilor, urmand sa profite de orice oportunitate", a mai aratat acesta.

Salariile mici, principalul motiv pentru care pleaca romanii din tara: cat castiga un muncitor Vest

Salariile muncitorilor necalificati din Romania se afla la unul dintre cele mai scazute niveluri la nivel european, lucru care i-a facut pe multi sa caute alte oportunitati pe pietele straine, acolo unde pot castiga si de 10 ori mai mult.

"Peste 50% dintre cei care au plecat pana acum din Romania au facut-o din cauza salariilor mici. Dincolo de cei care au plecat din acest motiv se afla si cei care sunt detasati la munca in Spania, Germania sau alte tari din Vest. Acestia beneficiaza de cazare si de asigurari de sanatate, lucruri care cu siguranta nu le vor gasi in Romania, cel putin nu la conditiile din Occident", a mai aratat Cristescu.

Potrivit acestuia, salariul minim primit de un muncitor la noi in tara se ridica in prezent la circa 850 de lei net (cca. 1.000 de lei brut), iar salariul mediu se ridica undeva la aproximativ 2.000 de lei brut (cca. 1.400 lei net), in conditiile in care in Belgia, o piata extrem de atractiva pentru romani, mai ales datorita conditiilor de lucru, se vorbeste de un salariu minim de sute de euro. "In Vest, salariul mediu in industria constructiilor se ridica la circa 1.800 de euro (aprox. 8.000 de lei). In Belgia, de exemplu, costul cu viata, pentru cei care sunt detasati in aceasta tara, nu depaseste lunar 300 de euro, bani care sunt necesari pentru cumparaturi de baza, dar si diferite iesiri"

Pentru cati bani ar ramane muncitorii romani in tara sau s-ar intoarce acasa

Conform presedintelui Federatiei Generale a Sindicatelor Familia, romanii s-ar intoarce acasa daca ar primi un salariu net lunar de 3.000 de lei.

Muncitorii romani ar ramane in tara pentru 3.000 de lei pe luna.

"Pentru 600 - 800 euro net pe luna un muncitor calificat ar ramane sa lucreze in Romania sau s-ar intoarce in tara sa lucreze pe santier. Chiar daca sumele acestea se pot atinge si prin munca la negru, garantia unui loc de munca sigur si a unei plati sigure da alt statut. Un salariu mediu de 3.000 de lei pentru Romania ca si muncitor calificat este suficient, mai ales ca vorbim despre un nivel de trai ceva mai ieftin decat in Vest. Romanii nu mai vin in constructii cum veneau o data - este demoralizant pretul cu care se plateste", a mai spus Dan Cristescu.

Cand intervin problemele: Ingineri de santier care nu stiu sa vorbeasca engleza sau muncitori care nu stiu nici sa citeasca

Potrivit reprezentantului FGS o mare problema identificata in piata este cea a muncitorilor care pretind ca sunt calificati, dar care in realitate nu stiu sa vorbeasca nici macar o limba straina sau, mai mult, muncitori care nu stiu nici macar sa citeasca sau nu inteleg ce au citit.

"Cand avem de-a face cu un inginer cu pretentii care nu stie o limba straina deja avem de-a face cu o problema. In Romania, de exemplu, este greu sa gasesti ingineri pe care sa ii poti trimite in strainatate si care sa vorbeasca bine o limba straina, cu atat mai mult cu cat vorbim de engleza. Noua ne este greu sa calificam 160 de oameni. Si totul pleaca de la educatie si mentalitate. Este clar ca unui zugrav nu ii poti cere multe.

O alta mare problema: varsta medie a muncitorilor romani sare de 45 de ani

In opinia lui Cristescu, o alta mare problema a constructilor romani este ca varsta medie a acestora sare de 45 de ani. "Varsta medie in piata constructiilor este foarte avansata. Se fac eforturi in Europa sa se ajunga si la 67 de ani pentru constructii. Austriecii, de exemplu, au sisteme tip pensie-punte, ceea ce ar permite angajatilor sa poata lucra chiar si pana la 67 de ani. In fabrici se poate ajunge, dar la un constructor - angajat pe santier, este foarte greu. Mi se face mila sa vad oameni in varsta pe santiere. (...) In Romania inca nu am intalnit. Meseria de constructor este una grea. Este murdara si periculoasa. Lucrezi aproape tot timpul in aer liber. In timp, te degradeza. (...) In Vest cu siguranta ca media de varsta in industria constructiilor este mult mai scazuta decat la noi", a conchis presedintele FGS.

Intrebat de motivele care stau la baza intarzierilor in constructii si a faptului ca vorbim de o calitate indoielnica a actului de derulare a activitatii in domeniu, Dan Cristescu a mai subliniat faptul ca este un lant care porneste din momentul proiectarii, ajunge in cel al productiei si apoi al executiei.

Pentru problemele din piata, presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor Familia propune autoritatilor ridicarea plafonului minim de salarizare la 1.200 de lei net pentru un muncitor necalificat si o valoare de 2.000 de lei salariu mediu in industria constructilor, lucru care ar putea avea aduce avantaje uriase atat pietei de profil, cat si bugetului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri