Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Vasile Ciurchea a declarat, marti, ca, in acest moment, aproximativ 70 la suta din serviciile medicale sunt acordate cu card, acesta functionand mai bine decat s-au asteptat autoritatile.

"Ieri (luni, n.r.) pe la pranz erau undeva pe la 110.000 de servicii fara card la nivel national si peste 260.000 acordate cu card. Numarul de retete acordate cu card este cu o treime mai mare decat al retetelor acordate fara card. Iar cardurile activate la acest moment, scotand cardurile blocate, au ajuns la 6,2 milioane. Dar nu numarul de carduri activate este important, ci numarul serviciilor acordate cu card", a declarat Vasile Ciurchea, potrivit Mediafax.

El a apreciat ca "lucrurile au intrat in normal si functioneaza". "Sigur, mai sunt momente cand un card se blocheaza. Il deblocam. Pe helpdesk 24 din 24 este cineva care lucreaza. In asa fel incat pot sa spun ca nu exista o situatie de blocare a sistemului din cauza cardului de sanatate", a mai declarat presedintele CNAS.

De la 1 mai, este obligatorie utilizarea cardului de sanatate de catre asigurati atunci cand beneficiaza de un serviciu medical. Dupa aceasta data, au aparut mai multe probleme in utilizarea cardului de sanatate, dar si in acordarea de servicii medicale in absenta acestuia, existand pacienti care nu isi primisera cardul.

Unele probleme au fost cauzate de faptul ca unii medici nu au inteles cum poate fi utilizat cardul de sanatate. Spre exemplu, cardul de sanatate trebuia introdus in cititor si mentinut acolo pana cand asiguratul isi tasta PIN-ul ales de el si primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operatii, respectiv consultatia si redactarea retetei, puteau fi facute dupa scoaterea cardului din cititor.

Citeste si:
Medicii de familie s-au plans premierului: Suntem ingrijorati
Medicii de familie i-au scris...

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie si de patru ore pentru a consulta trei pacienti, dupa cum au semnalat acestia. Cei mai multi medici au reclamant faptul ca sistemul se blocheaza frecvent, iar validarea cardului este greoaie.

CNAS si Ministerul Sanatatii au semnalat ca toti furnizorii trebuie sa acorde servici medicale, intrucat nu-i poate fi anulata unei persoane calitatea de asigurat doar pentru ca nu a intrat in posesia cardului. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 18 mai, ca ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu i-a prezentat situatia cardului de sanatate si concluzia a fost ca "implementarea cardului a fost prost pregatita", apreciind ca populatia a fost insuficient de bine informata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
CNAS: Cardul de Sanatate ramane indisponibil. Pana cand?