Minerii din Valea Jiului au renuntat la proteste dupa ce liderii lor au semnat un protocol cu CEH

Cei peste 300 de mineri de la Lupeni si Lonea adunati in curtea Complexului Energetic Hunedoara si cei de la Livezeni blocati in subteran au renuntat la proteste joi, dupa ce conducerea CEH si ministrul Energiei au semnat un protocol care prevede, intre altele, un program de reorganizare a companiei.

Protocolul semnat de conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) si ministrul Energiei, Andrei Gerea, prevede, printre altele, intocmirea unui program de reorganizare a CEH, transmite corespondentul Mediafax.

Totodata, potrivit protocolului, separarea legala a activitatii miniere de cea energetica se va produce in conditiile in care programul de restructurare intocmit nu va garanta dezvoltarea activitatii.

Liderul Sindicatului "Muntele", Petru Nica, a declarat ca primul punct al protocolului prevede derogarea termenului pentru inchiderea minelor de huila din notificarea deciziei UE nr. 787/10 decembrie 2010 si stabilirea unor noi conditii de acordare a ajutorului de stat din 2018 pana in 2024.

"Punctul doi se refera la vanzarea pe piata reglementata a unei cantitati de energie corespunzatoare unei puteri de 200 MW aferente puterii electrice minime, pentru care cele doua termocentrale pot asigura servicii de termoficare in Deva si in Valea Jiului. Respectiv, atunci cand termocentralele trebuie sa dea energie termica localitatilor din Valea Jiului sau Devei, trebuie sa primeasca pretul real cu care produc energia", a declarat Nica.

De asemenea, programul de reorganizare a CEH va include separarea Sucursalei Electrocentralei Paroseni de CEH, in perioada premergatoare intocmirii programului de restructurare ce urmeaza sa fie elaborat si notificat Comisiei Europene.

Citeste si:
Accident la mina Uricani din Hunedoara: un turn s-a prăbușit peste...
Accident la mina Uricani din...

Peste 300 de mineri de la Minele Lonea si Lupeni se aflau, joi dimineata, in curtea CEH, ei protestand pentru salvarea locurilor de munca. Aproximativ o suta dintre acestia au ramas peste noapte in curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petrosani, alaturi de patru lideri care se afla in greva foamei. Totodata, cateva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat in subteran, joi, in asteptarea discutiilor dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, autoritati si liderii sindicali.

Ministrul Gerea s-a intalnit la sediul Primariei Petrosani cu conducerea judetului, parlamentarii de Hunedoara si conducerea CEH. De la Primarie, ministrul, insotit de conducerea Complexului Energetic Hunedoara, a plecat pe jos spre sediul companiei, unde protestau minerii.

Acesta a fost intampinat cu huiduieli de ortaci, care i-au cantat “Imnul minerilor”. Minerii i-au spus ministrului ca lupta pentru locurile lor de munca si pentru viitorul copiilor lor, situatia calmandu-se dupa ce ministru si directorul CEH, Constantin Jujan, au discutat cu protestatarii.

Ulterior, ministrul a intrat la negocieri cu liderii de sindicat, fiind semnat protocolul, care a fost citit ulterior minerilor de liderul Sindicatului "Muntele". In urma semnarii protocolului, minerii au renuntat la proteste, ei plecand catre case. De asemenea, minerii blocati in subteran au inceput sa iasa din mina.

Citeste si:
Orban: În locul domnului Ciolacu nu aş deschide subiectul mineritului
Ludovic Orban: În locul...

Totodata, cei patru lideri de sindicat aflati in greva foamei au renuntat la aceasta forma de protest.
Miercuri dimineata, peste 300 de mineri de la exploatarile Lonea si Lupeni, din schimburile trei si patru si o parte din cei din schimbul intai, au refuzat sa intre in subteran si au protestat in fata sediilor celor doua unitati miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Paduraru, aflat, de marti dupa-amiaza, in greva foamei si legat cu lanturi de poarta de la intrarea in mina.

Ulterior, minerii au plecat in mars spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petrosani, aflat la peste opt kilometri distanta. Acestia au protestat, in cursul dupa-amiezii, in curtea unitatii, scandand "Minerii si Valea si-au pierdut rabdarea", iar directorul CEH, Constantin Jujan, a iesit sa discute cu ei. Minerilor li s-au alaturat si cateva zeci de angajati ai CEH, personal TESA din cladirea de birouri, care au purtat banderole albe pe brate.

"Angajatii Complexului Energetic Hunedoara vor sa atraga atentia Guvernului asupra problemelor cu care se confrunta, mai ales ca astazi (miercuri - n.r.) pe ordinea de zi a sedintei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor sa o aloce este insuficieta si obliga complexul la divizare in societate de mine si termocentrale. Amintim ca suntem unificati doar de doi ani, iar divizarea ar insemna inchiderea minelor si transformarea termocentralelor in CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativitatii divizarii CEH", declara Petru Nica, liderul Sindicatului "Muntele".

Minerii mai cereau o infuzie financiara in CEH si crearea unei scheme de sprijin pentru finantarea productiei de energie electrica, dar si facilitati fiscale pentru firmele care genereaza locuri de munca in Valea Jiului si judetul Hunedoara.

Citeste si:
Noul protocol pentru bolnavii de Covid de la Spitalul Victor Babeş...
Noul protocol de tratament...

Tot miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, sa mearga la CEH Hunedoara si sa anunte salariatii ca Guvernul acorda un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar sa aiba asupra sa si documente prin care sa le arate acestora ca FMI si CE cer inchiderea unitatii.

"Va rog sa mergeti cu ceea ce aprobam azi, dar sa mergeti si cu ceea ce ne cer tot timpul si Comisia, si FMI-ul, sa inchidem CNH-ul (CEH Hunedoara-n.r.). Poate ne ajuta ei sa-l salvam si sa facem restructurarile de care e nevoie si sa-l salvam", i-a spus premierul ministrului Energiei la inceputul sedintei Guvernului de miercuri.
Recent, peste 200 de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat fata de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicari fiind si crearea unei strategii energetice care sa cuprinda termocentralele Mintia si Paroseni. Comisia Europeana a aprobat temporar un ajutor in valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, detinut de Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor inregistrate in 2013 si in 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confrunta cu probleme grave de lichiditate.
Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petrosani, judetul Hunedoara, detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri