Benzina comercializata in Romania s-a scumpit, in medie, cu 13% de la inceputul anului, iar motorina cu 7%, in timp ce cresterea pretului la carburanti a fost mai temperata in statele vecine, potrivit datelor centralizate de Comisia Europeana. Astfel, Romania a ajuns sa aiba cei mai scumpi carburanti din regiune.

Astfel, benzina a ajuns sa coste in Romania echivalentul a 1,283 euro pe litru (5,72 lei), in crestere cu 12,9% fata de inceputul anului, in acest moment gasindu-se benzina mai ieftina in Bulgaria (1,168 euro/litru), Polonia (1,183 euro/litru), Cehia (1,199 euro/litru), Ungaria (1,232 euro/litru), state fara productie semnificativa de titei.
De asemenea, benzina mai ieftina se gaseste si in Luxemburg si Austria, statul austriac fiind actionarul principal al grupului OMV, care detine in Romania societatea Petrom. In cazul motorinei, aceasta costa 1,265 euro pe litru (5,64 lei) in Romania, pretul fiind cu 6,97% mai mare fata de luna ianuarie. Motorina mai ieftina decat in Romania se comercializeaza in 19 state membre ale Uniunii Europene (UE).

Afla mai multe din analiza Adevarul.ro.