Romania ramane o sursa semnificativa si o destinatie pentru traficul de persoane, actiunile institutiilor romane pentru contracararea acestui fenomen fiind insuficiente, potrivit unui raport al Departamentului de Stat american prezentat luni.

"Romania este o sursa, o zona de tranzit si o destinatie pentru barbati, femei si copii care sunt victime ale traficului in vederea muncii fortate, precum si pentru femei si copii victime ale traficului pentru exploatarea sexuala", se arata in raportul Departamentului de Stat pe tema traficului de persoane. Romania este incadrata in "categoria a II-a" in raport, a tarilor care nu depun suficiente eforturi pentru contracararea traficului de persoane, potrivit Mediafax.

"Romanii reprezinta o sursa semnificativa de victime ale exploatarii sexuale si prin munca pentru Europa Occidentala (in principal pentru Marea Britanie, Italia, Spania si Franta), dar si pentru centrul si sudul Europei (in special pentru Cehia, Ungaria si Grecia). Barbati, femei si copii din Romania sunt supusi muncilor fortate in agricultura, in constructii, in servicii casnice si manufacturiere, precum si pentru cersetorie fortata si furt, atat in Romania, cat si in alte tari", subliniaza raportul.

Romania este o destinatie pentru un numar limitat de victime straine, in principal din Republica Moldova, Polonia, Bangladesh si Serbia. "Institutiile din Romania nu s-a conformat in totalitate standardelor minime pentru eliminarea traficului de persoane, insa depun eforturi semnificative in acest sens. Institutiile au demonstrat eforturi puternice la nivelul actiunilor autoritatilor, dar au fost date sentinte slabe sau cu suspendare, care nu au oprit traficantii de persoane si nu au oferit protectie suficienta victimelor", noteaza Departamentul de Stat.

Raportul recomanda alocarea de fonduri publice ONG-urilor care ofera servicii victimelor traficului de persoane si imbunatatirea accesului victimelor la asistenta medicala si la consiliere psihologica. Potrivit documentului, autoritatile romane au investigat 875 de cazuri de trafic de persoane in anul 2014, fata de 714, in 2013. Procurorii au pus sub acuzare 534 de persoane in 2014, un nivel aproape similar cu cel din 2013, cand au fost inculpate 552 de persoane. Instantele judiciare au condamnat 269 de traficanti de persoane in 2014, fata de 252 in 2013.

Zeci de milioane de oameni, victime ale traficului de persoane

Zeci de milioane de oameni din intreaga lume au fost victime ale traficului de persoane in vederea exploatarii prin munca sau in scop sexual, potrivit unui raport al Departamentului de Stat american publicat luni.

Departamentul de Stat american a publicat luni raportul anual privind traficul de persoane, analizand gradul in care 188 de tari s-au confruntat cu aceasta problema pe parcursul anului 2014. Potrivit organizatiei Human Rights First, exista 21 de milioane de victime ale sclaviei, la nivel global, aducand traficantilor profituri anuale de 150 de miliarde de dolari.
Potrivit indicilor utilizati in raport, exista trei categorii in care fiecare tara poate fi inclusa, in functie de eforturile guvernelor de a combate traficul de persoane. Din prima categorie (Tier 1), fac parte 31 de tari care au cel mai mare control asupra traficului de persoane, inregistrand cele mai bune rezultate in micsorarea numarului de victime. Printre acestea se afla Australia, Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Canada, Coreea de Sud, Armenia, Marea Britanie, Taiwan, Nicaragua si Chile, potrivit Mediafax.

In cea de-a doua categorie (Tier 2), au fost incadrate 89 de tari, printre aceastea fiind si Romania. In plus, alte 44 de tari sunt pe lista de avertisment, urmand a fi incluse in cea de-a treia categorie (Tier 3), daca nu-si vor intensifica eforturile de combatere a cazurilor traficului de persoane. A fost cazul unor state precum Thailanda, Malaysia, Venezuela si Gambia, care s-au alaturat celor 20 de tari incluse in cea de-a treia categorie, potrivit raportului intocmit de Departamentul de Stat american.

Potrivit organizatiei Global Slavery Index, ar exista 35,8 milioane de persoane care sunt supuse unor forme de sclavie moderna, 14 milioane dintre acestia - aproximativ o treime din numarul total al victimelor - sunt supuse sclaviei in India, fiind obligate sa munceasca sau fiind traficate. Cu toate ca milioane de oameni sunt victime ale sclaviei, cifrele cu privire la condamnarile acestor cazuri de catre domeniul justitiei sunt foarte mici. Potrivit raportului, in 2014, 44.758 de victime au fost identificate, dar au fost efectuate doar 9.460 procese si 5.776 de condamnari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri