Orice informatie cu privire la intentia Metrorex sau RATB de a majora tarifele calatoriei provoaca un val de nemultumire printre bucuresteni, pe motiv ca nivelul costurilor cu transportul insumeaza o pondere prea mare din salariu, la fel cum s-a intamplat, odata cu eliminarea abonamentului lunar de 62 de calatorii de la metrou si scumpirea celui nelimitat la 70 de lei.

Am incercat astfel sa realizam o comparatie cat mai corecta a costuilor relative platite de locuitorii altor orase din Uniunea Europeana cu cele din Bucuresti, cu informatii de pe site-urile locale ale companiilor de transport, pentru calatorii zilnice si abonamente lunare sau anuale. La noi, in prezent, costul unei calatorii cu metroul in Bucuresti costa 2,5 lei (0,56 euro), iar cu mijloacele de transport in comun de suprafata suma de 1,3 lei (0,29 euro)

In acelasi timp, pentru un abonament lunar de la Metrorex trebuie sa scoti din buzunar 70 de lei, iar pentru unul de la la RATB exact 50 de lei, pentru toate liniile urbane. Asadar, pentru un roman care foloseste atat liniile RATB cat si Metrorex, costul total ajunge la 120 de lei (27,2 euro) pe luna. La nivel anual, transportul public din capitala (RATB si Metrorex) ajunge sa necesite 326,4 euro. Acest cost, raportat la dimensiunea salariului mediu anual inregistrat in Romania (sursa: Eurostat), de 4.147 euro, reprezinta o pondere de 7,87%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Licitatie pentru o noua statie de metrou pe Soseaua Berceni