"Sunt sigur ca peste cinci, zece, 15 ani Romania se va uni cu Moldova (n.r. - Republica Moldova), toate semnele si procesele indica acest lucru. Multi spun ca este un pericol pentru populatia maghiara de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea in Parlamentul de la Bucuresti, dar asta este o alta tema. Noi credem ca ascunde o posibilitate, diplomatia maghiara si politica nationala trebuie sa fie pregatite pentru aceasta mare unire, care trebuie sa duca la o federalizare de un anumit nivel a Romaniei. Nu cred ca Romania se va uni cu Moldova astfel incat structura statului sa nu fie afectata. Iar aceasta poate fi o oportunitate, nu inseamna ca va fi egala cu o autonomie sau cu autodeterminarea, dar va fi mai usor ca maghiarii sa fie mai bine reprezentati cel putin la nivel regional”, a declarat vicepresedintele partidului radical Jobbik, Szávay István (foto), la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdélyi Magyar Ifjak - EMI), desfasurata la Gheorgheni, transmite Mediafax.

La dezbaterea avand ca tema "Oportunitatile si sansele de supravietuire ale maghiarilor intr-o Europa in schimbare" a participat si presedintele Jobbik, Vona Gábor, care a anuntat, inca din debutul discursului sau, ca va "lasa stacheta mai jos” in privinta declaratiilor, pentru ca "si asa Jobbik este catalogat ca partid extremist si asociat cu Noua Dreapta".

Cei doi invitati au abordat, intre altele, subiecte legate de politica nationala a Ungariei si problemele cu care se confrunta, in prezent, Uniunea Europeana - de natura economica, problema Greciei, a Ucrainei, si cea a imigrantilor -, afirmand ca aceasta "nu are solutii” pentru rezolvarea lor.

Szávay István a facut, de asemenea, o analiza a alegerilor parlamentare din Ungaria din 2014 si previziuni pentru cele care vor avea loc in 2018, cand Jobbik - in prezent al doilea cel mai puternic partid in Ungaria - doreste sa ajunga la guvernare.

Citeste si:

Vicepresedintele partidului de extrema dreapta "Miscarea pentru o Ungarie mai Buna" - Jobbik), declarat in martie anul trecut pentru un an, persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei, a multumit celor care l-au sustinut pe durata interdictiei.

In cazul acestuia, dar si al altor trei cetateni ungari, Ministerul Afacerilor Interne a interzis patrunderea in tara pe o perioadia de un an, afirmand ca "exista indicii temeinice ca fac parte din structuri implicate in activitati de natura nationalist-extremista ce constituie riscuri la adresa ordinii publice si a securitatii nationale a Romaniei”.

Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdélyi Magyar Ifjak – EMI), ajunsa la a XI-a editie, a inceput, miercuri, la Gheorgheni, in judetul Harghita, si se va incheia duminica.

Sursa foto: Facebook