Presedintele Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania, Viorel Dolha, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Cluj-Napoca, ca spera ca ministrul Educatiei sa fie insistent si sa convinga Guvernul sa majoreze salariile dascalilor, iar invatamantul sa fie o prioritate nationala, scrie Mediafax.

”Participantii la CongresulAsociatiei Generale a Invatatorilor din Romania au abordat subiectul salariilor cadrelor didactice si sustin demersul ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, de majorare a acestora. Este un lucru onorabil, cu care ne este dator. Speram ca va fi insistent si va reusi sa convinga Guvernul sa realizeze ceea ce si legea obliga, ca invatamantul sa fie o prioritate nationala. Este vorba despre copiii Romaniei. In cazul in care salariile dascalilor nu se majoreaza, exista riscul ca in sistemul de invatamant sa intre cadre didactice care, atunci cand au fost elevi, au fost de notele 5 si 6, au fost mediocri. Iar invatamantul romanesc ar putea deveni unul mediocru. Acesta ar fi pericolul”, a spus Dolha.

Potrivit acestuia, la catedre au inceput, deja, sa intre profesori si invatatori care nu au luat un premiu cand au fost elevi, ”ceea ce este rusinos”.

”Salariul de educator, invatator sau profesor este neatractiv si multi care au fost elevi mediocri in viata de elev, intra in sistem, iar cei care au muncit si au invatat, cei cu rezistenta la efort intelectual, care au stat in biblioteci, cei cu gena buna si harnici, au ales alta profesie decat de cadru didactic. Tinerii cei buni, cand sunt studenti, deja nu mai iau in considerare varianta de a deveni cadru didactic, ci o iau in calcul cei care nu ar avea loc in alte parti. Speram ca parintii sa nu isi doreasca astfel de profesori la clasa pentru copiii lor si sa fie solidari cu noi”, a mai spus Viorel Dolha.

El a aratat ca ar fi jenant din partea Guvernului ca unei categorii profesionale, cum sunt medicii, sa i se ridice nivelul de trai in urma majorarii salarizarii, iar cadrelor didactice nu. ”Ar fi un semn de neseriozitate”, a subliniat presedintele Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania. Congresul Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania se desfasoara in perioada 19 - 22 august, la Cluj-Napoca, la manifestare fiind prezenti peste 600 de invatatori din tara si 220 din comunitatile romanesti din Ucraina, Moldova si Serbia.

Citeste si:

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat, joi, ca luni se va intalni cu sindicatele si cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre salarizarea din sistem, sindicatele precizand ca vor cere o noua crestere de 10 - 15 la suta, pentru ca majorarea sa fie de 25 la suta pana la sfarsitul anului. Ministrul Sorin Cimpeanu a precizat ca, la intalnirea de luni, ar putea sa participe si ministrul Muncii, Rovana Plumb, si cel al Finantelor, Eugen Teodorovici.

El a mentionat ca Ministerul Educatiei nu are alte propuneri privind cresterea veniturilor angajatilor din sistem in afara de cele legate de proiectul Legii salarizarii, transmise deja Ministerului Muncii. Sindicalistii au spus ca intalnirea de luni nu ar fi trebuit sa aiba loc, dar au solicitat-o pentru ca Guvernul a facut "o serie de erori".

"Aceasta intalnire nu ar fi trebuit sa aiba loc daca lucrurile se derulau normal si aveau loc cresteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greseala pe care a facut-o Guvernul a fost ca a majorat indemnizatiile demnitarilor, a urmat apoi cresterea pentru cei din Guvern, acum pentru sanatate. Ne asteptam ca Legea salarizarii sa se aplice in acelasi timp pentru toata lumea, dar lucrurile au luat-o razna", a spus, joi, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, majorarea cu 25 la suta a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie. El a precizat ca, pentru sedinta de Guvern din 26 august, va fi pregatita o ordonanta de urgenta privind majorarea salariilor angajatilor din sistemul sanitar.

Sursa foto: Profesor/Shutterstock