Cati absolventi de liceu din promotia 2015 au solicitat indemnizatie de somaj anul acesta

Aproximativ 20.000 de tineri absolventi de liceu din promotia 2015 au depus cereri pentru acordarea indemnizatiei de somaj dupa finalizarea cursurilor, acestia urmand sa primeasca cate 250 de lei pentru o perioada de maxim sase luni.

"In data de 19 august 2015 sunt inregistrate in evidentele ANOFM 19.730 de cereri pentru acordarea indemnizatiei de somaj, platile urmand a fi facute dupa validarea dosarelor, incepand cu luna ulterioara depunerii cererii", se arata in raspunsul ANOFM, la solicitarea wall-street.ro.

ANOFM ofera servicii absolventilor daca se inregistreaza, in termen de 60 de zile de la absolvire, la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv agentia municipiului Bucuresti. Indemnizatia de somaj se acorda de la data expirarii perioadei de 60 de zile daca cererea este inregistrata la AJOFM in termen de 10 zile.

Indemnizatia de somaj se acorda pentru o perioada de sase luni si este, in prezent, in valoare de 250 lei (50% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 de lei).

Judetele in care absolventii de liceu au depus cele mai multe cereri pentru primirea ajutorului de somaj, in intervalul 1 iunie - 19 august, sunt:

Citeste si:
Ce trebuie să facă absolvenții de liceu sau facultate pentru a se...
Ce trebuie să facă...
  • Buzau - 2.031;
  • Galati - 1.851;
  • Dambovita - 1.849;
  • Valcea - 1.601;
  • Teleorman - 1.131;

Incepand cu 1 iunie 2015, in municipiul Bucuresti, s-au inregistrat 447 de absolventi in evidentele Agentiei. In acest moment, 188 de persoane (proaspat absolventi) au deja statutul de somer indemnizat, dintre care 136 au studii medii .

In 2014, doar in Bucuresti un numar de 1.088 de persoane au incasat indemnizatie de somaj. Valoarea total platita catre absolventii de invatamant a fost de 1.76 milioane de lei.

Conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un absolvent sa poata beneficia de indemnizatia de somaj sunt: sa se fi inregistrat in evidentele ANOFM in termenul de la absolvire prevazut mai sus, sa nu realizeze venituri sau daca realizeaza, acestea sa fie mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, si sa nu urmeze o forma de invatamant la data solicitarii dreptului. In plus, trebuie avut in vedere faptul ca indemnizatia se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Un numar de circa 170.000 de elevi, absolventi de clasa a 12-a, s-au inscris la prima sesiune a bacalaureatului in acest an.

Citeste si:
Ce pedeapsă propune USR PLUS pentru parlamentarii care au votat dublu
Ce pedeapsă propune USR PLUS...

Sursa foto: tanara cu pusculita, Shutterstock
Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri