Ministerul Sanatatii si Departamentul pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne au obtinut din partea Guvernului Romaniei o rectificare a bugetului pentru sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat. Astfel, pentru serviciile de ambulanta a fost alocata la rectificare suma de 32,472 de milioane de lei, iar pentru unitatile de primiri urgente suma de 52,528 de milioane de lei, scrie Mediafax.

Din sumele din rectificarea de buget si fondurile retinute pentru executie prudentiala, au fost repartizate peste 68 milioane lei, care acopera in totalitate solicitarile serviciilor publice de ambulanta privind cheltuielile de personal, bunuri materiale, servicii si investitii. Totodata, se creeaza si posibilitatea suplimentarii numarului de personal operativ cu aproximativ 500, in cadrul serviciilor unde exista deficit major de personal.

In ceea ce priveste finantarea structurilor spitalicesti de primiri urgente, rectificarea bugetara a permis alocarea sumei de aproximativ patru milioane lei pentru preluarea in finantarea bugetului de stat, incepand cu luna octombrie, a unui numar de 10 compartimente de primiri urgente, suplimentar fata de cele deja finantate, la Spitalul Beius - jud. Bihor, Spitalul Municipal Caracal - jud. Olt, Spitalul Municipal Onesti - jud. Bacau, Spitalul Municipal Mangalia - jud. Constanta, Spitalul Municipal Dej - jud. Cluj, Spitalul Municipal Lugoj - jud. Timis, Spitalul Orasenesc Targu Carbunesti - jud. Gorj, Spitalul Municipal Lupeni - jud. Hunedoara, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc - jud. Harghita si Spitalul de Recuperare Borsa - jud. Maramures.

Citeste si:

Cele 10 compartimente de primiri urgente au fost selectate in urma unei analize facute de Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI in colaborare cu Ministerul Sanatatii, care a relevat faptul ca pentru aceste structuri exista posibilitatea asigurarii permanentei la nivelul asistentei medicale de urgenta. De asemenea, pentru unitatile si compartimentele de primiri urgente finantate de la bugetul de stat au fost repartizate fonduri totale in valoare de 24.198.605 lei pentru cheltuieli de personal si 43.505.332 lei pentru bunuri materiale si servicii, provenind din rectificarea de buget si din redistribuirea sumelor retinute pentru executie prudentiala.

In acestea sunt incluse si fonduri pentru suplimentarea numarului de personal operativ cu aproximativ 200, care sunt repartizate in special unitatilor cu activitate complexa si intensa, in functie de numarul de pacienti raportat la personalul operativ. Potrivit MS si Departamentului pentru Situatii de Urgenta, aceste alocari vor asigura functionarea la parametrii optimi pana la sfarsitul anului a Sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat.

Sursa foto: Ambulanta/Shutterstock