Aproximativ 5.000 de pacienti cu hepatita C sunt primii care vor primi tratament fara interferon, intrucat negocierile pentru achizitia cost-volum acestor medicamente a fost incheiata, Romania obtinand cel mai mic pret din Europa, a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu

"Negocierile cost volum s-au incheiat. Vom anunta castigarorii, asteptam apoi 15 zile contestatiile. Dupa care, primii aproximativ 5.000 de pacienti vor fi supusi investigatiilor pentru a primi tratamentul", a explicat ministrul Banicioiu. Romania intra astfel in topul primelor cinci tari din Europa unde bolnavii cu hepatita C, stadiul IV, vor primi cea mai noua terapie, care ofera sanse de vindecare in proportie de 98 la suta, daca este respectat cu strictete tratamentu, scrie Mediafax.

"Vom fi intre primele tari din Europa in care este utilizata terapia cu introferon free in hepatita C (fibrom 4). Este vorba probabil de aproximativ 5.000 de pacienti. Speram ca, incepand din octombrie, bolnavii sa-si primeasca tratamentul", a mai spus Banicioiu. La randul lui, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a spus ca pacientii trebuie sa isi ia angajamentul ca vor respecta regulile tratamentului.

"Nu dau tratament atat de scump, pentru ca apoi cineva sa si-l intrerupa dupa doua saptamani. Acel tratament trebuie luat la ora fixa, nu cand vrea bolnavul. Se vindeca 98 la suta, dar trebuie sa respecte sigur acel tratament", a explicat Ciurchea. Presedintele CNAS declara, in 28 iulie, ca Romania este printre putinele tari in care va fi introdus acest nou tratament pentru hepatita C.

"Vom da tratament pentru toti pacientii cu fibroza grad IV, fie ca sunt 4.000 - 5.000 sau 6.000. Si pacientii transplantati vor fi si ei printre primii care vor primi acest tratament nou fara interferon. (...) Tratamentul dureaza 12 saptamani", declara Vasile Ciurchea, pe 28 iulie, la o conferinta privind Ziua Mondiala a Hepatitei.

FABC a lansat o platforma de...
Citeste si: Platforma care iti testeaza cunostintele despre cancerul pulmonar

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
In ce conditii poate functiona in Romania o farmacie online