Victor Ponta a precizat ca nu doreste sa raspunda provocarilor venite din partea unor reprezentanti guvernamentali maghiari, dar unii au un comportament care arata ca sunt o "rusine pentru valorile UE", unii decidenti politici nefiind cu nimic mai buni decat cei din Siria sau Libia, scrie Mediafax.

"Nu doresc sa raspund la provocarile venite din partea unor reprezentanti guvernamentali maghiari - dar cititi relatarea de mai jos si veti intelege indignarea pe care o simt, ca om si cetatean european, fata de mentalitati si atitudini pe care Europa le-a vazut doar in anii 1930-40!", scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul in care guvernul ungar a reactionat la criticile liderilor europeni fata de modul in care Ungaria a gestionat problema migrantilor.

Ponta mai spune ca, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, acestia sunt o rusine pentru valorile UE.

"Ca multi alti lideri politici europeni am datoria sa atrag atentia si sa sanctionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai inalt nivel din Ungaria. Acestia sunt o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene; si in atitudinile antisemite, si in ceea ce priveste tratamentul minoritatilor de toate tipurile, si acum in timpul crizei refugiatilor!", mai spune premierul.

Victor Ponta spune ca "sarma ghimpata, legi agresive, inchisori si brutalitate cu siguranta nu vor rezolva problema - doar vor arata ca in Ungaria, in inima Europei, sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug respectivii refugiati!"

"Cred in solidaritate, in solutii rationale si sustenabile si mai ales in superioritatea valorilor europene - ce vedem in ultimele zile in Ungaria este in totala contradictie tocmai cu aceste obiective si valori!", conchide seful Executivului.
Ponta face trimitere la informatiile potrivit carora ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a catalogat "extremiste" declaratiile facute de Gianni Pitella, liderul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor Europeni, care a comparat masurile antiimigratie luate de Guvernul Ungariei cu perioada nazista.

"Declaratiile extremiste facute de domnul Gianni Pitella sunt incorecte", a reactionat seful diplomatiei ungare, citat de MTI. Pitella afirmase ca "gardul metalic construit de Ungaria pare o revenire pe vremea lui Hitler". Peter Szijjarto le-a cerut socialistilor europeni sa inceteze "campania de minciuni" la adresa Ungariei.

Pe de alta parte, tot marti, MAE precizeaza, referitor la pozitia ministerului ungar de externe fata de declaratiile lui Victor Ponta, ca maniera de actiune a partii ungare este inadmisibila si ca se incearca distragerea atentiei de la aspectele de fond ale problemei migrantilor.

MAE roman precizeaza, intr-un comunicat de presa remis luni seara MEDIAFAX, ca intrevederea dintre reprezentantii ministerului ungar de externe si insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Budapesta a avut loc la solicitarea partii romane, care a dorit sa ceara lamuriri legate de intentia Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu tara noastra

Cu acest prilej, precizeaza MAE roman, partea ungara a informat asupra nemultumirii legate de o declaratie a premierului Victor Ponta privind maniera de tratare a solicitantilor de azil de catre autoritatile ungare, aspect comunicat ulterior si la nivel public de partea ungara. Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat ca partea ungara a avut o reactie similara fata de toti liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migrantilor de catre autoritatile ungare.

"Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca maniera de a actiona a partii ungare, astfel cum a rezultat din actiunile si mesajele de astazi, este inadmisibila si contrara Parteneriatului Strategic. Prin aceste actiuni, partea ungara incearca sa atraga partea romana intr-o disputa artificiala, de natura a distrage atentia de la aspectele de fond ale problematicii migrantilor si de la efectul de auto-izolare pe care il au masurile promovate de partea ungara. MAE roman dezaproba ferm astfel de abordari", se arata in comunicat.
Reactia partii ungare a avut la baza declaratiile de luni ale premierului Victor Ponta.

Premierul a declarat luni, la Targu-Jiu, ca, in prezent, capacitatea logistica a Romaniei nu permite primirea a mai mult de 1.700 de imigranti si ca, daca va putea, Romania va primi mai multi refugiati, dar nu vrea ca acestia "sa fie tratati cu bata", cum fac vecinii unguri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri