CAPIMED arata joi, intr-un comunicat de presa, ca peste 200 de romani au trimis scrisori prin care anunta ca au fost inselati de firma de recrutari Vital Assistenza din localitatea Buia, provincia Udine, societate coordonata din Romania de Mioara Prodan. In acest context, CAPIMED cere Ambasadei din Italia si organelor competente din Romania si din Italia sa ia de urgenta o pozitie publica cu privire la acuzatiile aduse de cetatenii romani care au ajuns sa lucreze in acest stat prin intermediul firmei de recrutari, scrie Mediafax.

De asemenea, confederatia solicita sa primeasca o rezolutie cu privire la solutionarea anchetei si demersurile facute in acest sens de autoritatile competente. "Primesc de un an scrisori din partea a peste 200 concetateni, prin care ne semnaleaza ca au fost inselati de firma Vital Assistenza, iar in urma nenumaratelor plangeri adresate autoritatilor, atat romanesti, cat si italienesti, nu s-a luat nicio masura in a fi ajutati sa-si recupereze sumele datorate si in ceea ce priveste regularizarea contractului de munca.

Doamna Mioara Prodan, care a fost denuntata de nenumarate ori la organele competente din Italia - CGIL si Inspectoratul Muncii din Udine, isi continua activitatea ilegala nestingherita, in prezent coordonand aceasta activitate din Romania", sustine presedintele CAPIMED, Carmen Luminita Andrei.

CAPIMED ii atentioneaza pe romanii care vor sa lucreze in Italia ca munca fara acte nu ofera protectie sociala din partea statului, iar acceptarea unui loc de munca la negru poate avea consecinte foarte grave, cum ar fi traficul de persoane, sechestrarea, violul si exploatarea pana la epuizare. Totodata, confederatia le cere romanilor care vor sa plece sa munceasca in diaspora sa se informeze foarte bine cu privire la firmele de recrutare, deoarece ar exista foarte multe plangeri referitoare la exploatare prin munca sau sechestrare si inselaciune.

Sursa foto: Shutterstock