Examenul de bacalaureat din 2016 va fi sustinut in perioada 13 iunie - 8 iulie, absolventii de liceu vor avea pana in 1 iulie probele orale si de competente digitate, iar din 4 iulie vor fi probele scrise, rezultatele finale urmand sa fie afisate in 16 iulie.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat din 2016, prima sesiune va avea loc in perioada iunie - iulie, candidatii putand sa se inscrie in perioada 30 mai - 3 iunie. Cursurile la clasele a XII-a si a XIII-a se vor incheia in 3 iunie 2016. Examenul de bacalaureat din 2016 va incepe in 13 iunie, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, sustinuta pana in 15 iunie. In perioada 15-17 iunie va avea loc proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, urmata in 21-24 iunie de proba de evaluare a competentelor digitale si in 27 iunie - 1 iulie de proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, potrivit Mediafax.

Probele scrise de la bacalaureat vor fi sustinute in 4 iulie la limba si literatura romana si in 5 iulie la limba si literatura materna. Testarea va continua in 6 iulie cu proba obligatorie a profilului si in 8 iulie cu proba la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele vor fi afisate in 12 iulie, pana la ora 16.00, iar contestatiile vor fi depuse in aceeasi zi, intre orele 16.00 si 20.00. Rezultatele finale vor fi afisate in 16 iulie. A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc in perioada august-septembrie, inscrierile fiind programate din 18 pana in 22 iulie.

In 16-17 august va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, in 17-19 august - evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala si in 18-19 august - evaluarea competentelor digitale. Din 22 august vor incepe probele scrise, prima testare fiind la limba si literatura romana, urmata in 23 august de limba si literatura materna, 24 august - proba obligatorie a profilului si 26 august - proba la alegere a profilului si specializarii. Primele rezultate vor fi afisate in 29 august, pana la ora 16.00, iar contestatiile vor fi depuse intre orele 16.00 si 20.00. In 30-31 august vor fi solutionate contestatiile, iar in 1 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.

Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor digitale sau lingvistice, de evaluare a lucrarilor scrise sau de afisare a rezultatelor, precum si reducerea perioadei de afisare a rezultatatelor, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene sau a municipiului Bucuresti ori din proprie initiativa, potrivit Ordinului privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat din 2016. Bacalaureatul din 2016 se desfasoara in conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare a examenului - 2011, aprobata prin ordinul ministrului Educatiei nr. 4799/2010.

Lista disciplinelor la care candidatii sustin examenul de bacalaureat in cele doua sesiuni din 2013 ramane cea aprobata in 2010 prin ordinul ministrului Educatiei. Comisiile de bacalaureat judetene si cea a municipiului Bucuresti trebuie sa asigure camere de supraveghere audio-video in salile in care se desfasoara probele examenului, in salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si in salile in care se preiau si se depoziteaza lucrarile scrise. Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probei scrise. In cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda, ori in cazul in care exista sesizari, verificarea se va face pentru inregistrarile din toate salile de examen din unitatea de invatamant respectiva.

Daca se constata existenta unor nereguli, fraude sau tentative de frauda, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat masurile necesare, care pot merge pana la eliminarea candidatilor din examen. Lucrarile scrise ale candidatilor la bacalaureat pot fi corectate in alte judete decat cele in care se sustine examenul, prin decizie a Comisiei Nationale de Bacalaureat. Transportul lucrarilor scrise dintr-un judet in cel desemnat si aducerea lor inapoi, precum si consemnarea in catalogul electronic a rezultatelor obtinute de candidati se fac in conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Nationala de Bacalaureat.

Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor; au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea si au obtinut cel putin media 6 la probele scrise. Media notelor la probele scrise se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire. Aceasta reprezinta media generala a candidatului la examenul de bacalaureat. Candidatilor le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete, acestea urmand sa fie lasate in sala de depozitare a obiectelor personale, stabilita de comisia de bacalaureat. Cei care refuza sa lase aceste obiecte in sala stabilita de comisia de bacalaureat nu vor fi primiti in examen.

De asemenea, candidatii nu pot intra in sala de examen cu manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Acestia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la retele de socializare si care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu persoane din exterior. Candidatii care incalca aceste reguli vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu si indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Incalcarea acestor reguli va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati "eliminati din examen", fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acestia nu mai pot participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Sursa foto: Examen, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri