La inceput de an scolar, Directia de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a realizat o evaluare referitoare la reteaua unitatilor de invatamant preuniversitar si stadiul asigurarii cu mijloace de protectie si paza a acestor obiective, scrie Mediafax.

Astfel, au fost identificate, in toata tara, 20.070 de unitati scolare - gradinite, scoli gimnaziale, licee si colegii (6.067 in mediul urban si 14.003 in mediul rural), in cadrul carora au fost inscrisi aproximativ 3.000.000 elevi.

Verificarile politistilor au relevat ca, din totalul unitatilor de invatamant preuniversitar, 5.167 sunt asigurate cu paza umana (cu paza proprie, prin societati specializate sau cu paza mixta). Din acestea, 3.606 sunt in mediul urban si 1.561 in mediul rural. Comparativ cu sfarsitul anului scolar anterior, numarul unitatilor de invatamant asigurate cu paza umana au crescut cu 7%. De asemenea, o crestere semnificativa au inregistrat si scolile asigurate cu paza prin societati specializate de paza (21,1%).

Citeste si:

Totodata, 7.812 (39%) de unitati de invatamant preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (4.005 in mediul urban si 3.807 in mediul rural). Fata de sfarsitul anului scolar precedent, numarul unitatilor de invatamant preuniversitar dotate cu sisteme video a crescut cu 9%.

La inceput de an scolar, Politia Romana a reluat activitatile in zona unitatilor de invatamant preuniversitar. Masurile pe care le vor lua politistii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin actiuni educative, verificarea modului de supraveghere, paza si acces in unitatile scolare in conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 si acordarea sprijinului de specialitatate (activitati pentru mentinerea ordinii publice, interventia in cazul evenimentelor produse in perimetrul unitatilor scolare, sesizate prin 112 si combaterea absenteismului scolar).

De asemenea, echipajele de politie rutiera vor actiona, zilnic, pentru dirijarea/fluidizarea traficului pe principalele drumuri care converg catre unitatile de invatamant si prevenirea accidentelor de circulatie.