"Avem gaze, avem stocul sa asigure toata iarna si Romania va investi in continuare pentru cresterea si a capacitatii de stocare, dar si a capacitatii de a utiliza aceste stocuri, ca fara presiune in sistem nu poti sa le utilizezi", a declarat ministrul, conform Mediafax.

Andrei Gerea a fost intrebat si despre verificarile solicitate de premierul Victor Ponta in legatura cu informatiile privind facturarea in avans a consumului de gaze naturale.

"ANRE a reactionat imediat, vom vedea mai departe, sunt lucruri care nu tin direct de Ministerul Energiei, dar dialogul il avem in permanenta si, daca dansii au hotarat sa mearga in deplina concordanta si cu solicitarile consumatorilor, e cu atat mai bine", a spus Gerea.

Ministrul a mai spus ca "probabil" este o problema, din moment ce au existat sesizari pe aceasta tema. "Probabil ca este o problema, atat timp cat ea a fost sesizata. O plata in avans nu e niciodata binevenita. Am vazut reactiile distribuitorilor, mai ales ca are si rol de preventie, dar acestea trebuie discutate si de catre toti jucatorii din piata", a spus el.

Premierul Victor Ponta a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa verifice daca furnizorii factureaza in avans consumul de gaze naturale si daca o astfel de practica respecta prevederile legislative.

"Vreau sa va rog sa solicitati celor de la ANRE (nu sunt in subordinea noastra, ci a Parlamentului) sa verifice, ca exista niste informatii privind facturarea in avans a consumului de gaze", a declarat miercuri Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Citeste si:

El a aratat ca nu i se pare corect ca populatia sa plateasca inainte de a consuma cantitatile facturate.

Unii furnizori includ in factura, pe langa consumul real, curent, si o componenta de consum estimat pentru perioada urmatoare.

ANRE a anuntat ca introducerea estimarilor de consum in factura lunara de gaze naturale ca suma totala de plata nu este in concordanta cu prevederile stabilite in reglementari, iar potrivit prevederilor legale in domeniul gazelor naturale incalcarea reglementarilor in vigoare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 15.000 lei si 25.000 lei.

"GDF Suez are in derulare un proiect pilot pe aceasta speta si doar o mica parte din clientii sai au primit formatul facturii propus in cadrul acestui proiect. Pe aceasta speta este in derulare o actiune de control ANRE", arata autoritatea de reglementare.

Reprezentantii autoritatii mentioneaza ca ANRE lucreaza la un model standard de factura, unic la nivel national, pentru consumatorii de gaze naturale. Modelul standard va fi implementat din primul trimestru din 2016.

Sursa foto: calorifer, Shutterstock