Statul cheltuie mult pentru interventii specializate in serviciile de protectie speciala, desi multe dintre problemele comunitare ar putea fi evitate prin programe de prevenire, a avertizat, joi, FONPC, amintind ca Romania este singura tara care si-a inrautatit indicatorii de saracie a copiilor.

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a atras atentia joi, la inchiderea proiectului "Dezvoltare strategica pentru apararea drepturilor copilului", ca programele de prevenire in comunitati si investitia in resursa umana calificata ar evita luarea masurilor speciale de protectie pentru multi dintre copii, iar costurile pe care statul le-ar suporta ar fi mult diminuate, scrie Mediafax.

"Ar trebui sa acordam o atentie mai mare formarii asistentului social din mediul rural, pentru ca el este cel care monitorizeaza respectarea drepturilor copilului in comunitate si care poate interveni in vederea prevenirii separarii copilului de familie", a aratat presedintele FONPC, Bogdan Simion.

FONPC sustine ca aceste lucruri sunt necesare cu atat mai mult cu cat Romania este singura tara care si-a inrautatit indicatorii de saracie a copiilor, de la 50 la suta la intrarea in UE in 2007 la 51 la suta in 2014, fata de Bulgaria care plecase de la 61 la suta si a ajuns la 45 la suta (Eurostat). Un procent de 48,5 din copiii din Romania traiesc in risc de saracie sau excluziune sociala, dupa datele Eurostat, ceea ce inseamna ca Romania este pe locul doi in intreaga Europa. Cei mai vulnerabili si expusi saraciei si marginalizarii sunt copii din mediul rural si copiii romi.

"Rezoluţia Parlamentului European din 24 noiembrie 2015 referitoare la reducerea inegalităților, în special a sărăciei în rândul copiilor cere statelor membre o mai mare transparenta si stabilitea unor tinte anuale mai clare pentru combaterea saraciei copiilor (care sa fie monitorizare anual) prin asigurarea accesului gratuit si universal al copiilor la servicii de baza, inclusiv prin acorduri clare cu "entitato sau institutii" care pot contribui la reducerea saraciei, asigurarea drepturilor copilului, inclusiv a dreptului la participare. Daca aproximativ 1.260.000 de copii din Romania traiesc in saracie, dintr-un total de aproape 3.800.000, si numai 58.013 de copii beneficiaza de masuri de protectie speciala in sistemul public (conform statisticilor ANPDCA, la sfarsitul lunii iunie 2015), atunci peste 95 la suta din copiii care traiesc in saracie au nevoie de servicii sociale si nu beneficiaza de acestea in sistemul public", a aratat Bogdan Simion.

El a mai spus ca este necesara diversificarea serviciilor acordate copilului, explicand ca interventia asupra copilului inseamna interventia asupra familiei, iar FONPC a subliniat obligativitatea accesului egal la finantarea de la bugtul de stat atat a prestatorilor publici, cat si a celor privati, respectiv ONG-urile.

Legat de intreventia la nivel judetean, FONPC a semnalat faptul ca directiile generale de asistenta sociala si protectie a copilului (DGASPC) nu au mecanismul prin care sa finanteze servicii sociale ale ONG-urilor in totalitate, putand doar sa deconteze costuri directe pe beneficiar, ceea ce duce la fragilizarea sustenabilitatii serviciilor dezvoltate de organizatiile neguvernamentale.

Expertii spun ca pentru o prevenire si interventie eficiente este nevoie de o abordare multi-disciplinara si intersectoriala, in care sistemul social sa fie in directa cooperare si coordonare cu cel de educatie, sanatate, cu administratia interna si celelalte domenii de interes, iar standardele pentru servicii destinate copiilor, fundamentate in 2000 - 2001 si adoptate in 2004, desi au fost extraordinare la acel moment, in prezent sunt depasite.

O alta problema identificata se refera la managementul de caz, care nu functioneaza in parametrii in care este definit si nu exista supervizare in serviciile sociale. "O alta problema este cea a evaluarii calitatii serviciilor. In ciuda unei legi noi privind calitatea serviciilor, structurile de evaluare nu sunt bine organizate, iar evaluatorii nu sunt profesionisti bine pregatiti pentru acest proces. Criteriile de evaluare nu sunt in concordanta cu realitatea, ci tin de niste standarde depasite si nerealiste", au mai aratat specialistii.

De asemenea, in contextul in care o treime din copiii Romaniei traiesc in saracie, perceptia despre asistenta sociala atat a factorilor politici, a populatiei, dar chiar si a specialistilor, se opreste la a da bani, fara a urmari impactul, influenta acelei prestatii in imbunatatirea situatiei beneficiarului.

"Ar fi de dorit ca toti actorii (publici si privati si cetateni) sa colaboreze pentru dezvoltarea durabila a comunitatii, pentru educatia copiilor si pentru protectia lor", a subliniat Bogdan Simion.

FONPC doreste sa creeze un spatiu de dezbatere publica pentru analizarea problematicii serviciilor pro-active pentru copil si familie din perspective diferite pentru ca, in final, sa fie imbunatatite politica publica si programele dezvoltate in Romania pe cinci axe: reforma sistemului de protectie a copilului in Romania, procesul de dezinstitutionalizare, serviciile de prevenire a separarii copilului de familia sa, procesul de tranzitie de la ingrijirea bazata pe institutii la serviciile bazate pe familie si comunitate si implicarea societatii civile in dezvoltarea politicilor publice pentru pentru copil si familie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri