Exploatarea de aur de la Rovina, din judetul Hunedoara, genereaza noi dispute, dupa ce Mining Watch, o organizatie care militeaza pentru protectia mediului, a acuzat compania canadiana Carpathian Gold, care va derula proiectul, ca aurul este „furat“ din Romania cu promisiuni mincinoase si companii offshore.

Investitia se va realiza prin Samax Romania, o firma inregistrata in Baia Mare, ce vizeaza exploatarea a 116 tone de aur si 426 tone de cupru la Rovina. Cu acest scop, Samax a initiat o serie de prezentari in comunitatea locala pentru a-i convinge pe sateni de beneficiile mineritului. Echipa Mining Watch Romania a participat in data de 18 octombrie 2015 la o astfel de intalnire publica, potrivit unui comunicat al acesteia.

Intalnirea a avut loc in comuna Bucuresci, unde cateva zeci de oameni au venit sa asculte pledoaria pentru minerit a reprezentantului Samax, directorul Alexandru Nicolici. „Pe ecran apare dintr-o data o harta unde se vede perimetrul minier Rovina. Pentru ei totul e aur si cupru. La fel si pentru Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, care si-a dat acordul de principiu pentru exploatare. Cei din sala se pregatesc de o poveste cu locuri de munca intr-o zona unde majoritatea tinerilor isi cauta un viitor mai bun in strainatate. Parintii si bunicii din sala spera insa sa isi revada copiii acasa, muncind la cel mai mare proiect minier din Apuseni. In aceasta versiune a hartii dispar padurile, livezile si fanetele“, potrivit Mining Watch.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.

Citeste si:
Aurul atinge miercuri o valoare record, de 202,1739 lei pentru un gram
Aurul atinge miercuri o...

Sursa foto: Adevarul

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Aurul ajunge la noi maxime. Leul se intareste