Cele cinci confederatii sindicale, nemultumite de intentia guvernantilor de inghetare a salariului minim la 1.050 de lei, ii solicita premierului Dacian Ciolos sa convoace de urgenta Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe 2016.

Liderii confederatiilor sindicale "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Fratia, Meridian si CSDR arata, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos, ca au fost surprinsi de anuntul ministrului Finantelor privind intentia de inghetare a salariului minim garantat in plata de la 1 ianuarie 2016, scrie Mediafax.

Acestia ii transmit premierului ca, in mod normal, cresterea economica trebuie sa fie distribuita echitabil tuturor, iar acest lucru nu se reflecta in masurile adoptate prin Codul fiscal, care avantajeaza numai detinatorii de capital sau pe cei cu venituri mari. "De reducerea cu cinci procente a contributiei la bugetul de asigurari sociale au beneficiat exclusiv patronii", sustin liderii confederatiilor sindicale.

Sindicalistii mai spun ca facilitati fiscale prevazute pentru angajatori, aplicabile incepand cu 2017, au fost de curand devansate pentru 1 ianuarie 2016 si nimeni nu s-a plans ca nu pot fi suportate de buget sau ca nu se cunosc consecintele lor, iar guvernul actual nu a cerut amanarea lor pana la o analiza de impact si nici nu a facut o prioritate din repunerea in functiune a mecanismului de distribuire echitabila prin negocieri colective la nivel de unitate, sector si national prin Legea 62/2011, desi desfiintarea lui a facut ca ponderea salariilor in PIB sa scada ingrijorator, situandu-se la numai 31 la suta, cea mai mica dintre cele 28 de tari membre ale UE.

Confederatiile sindicale ii amintesc premierului ca raportorul special al ONU a subliniat recent ca cetatenii romani sunt cei mai saraci din spatiul UE, atragand atentia asupra societatii profund divizate, cu peste 40 la suta din populatie aflata in risc de saracie si excluziune sociala, cu aproape o treime din populatie afectata de lipsuri extreme, procent de trei ori mai mare decat media europeana.

"Aceasta situatie este determinata atat de masuri politicianiste, lipsa unor venituri salariale adecvate, dar mai ales de aplicarea vestitei «cote unice», care adanceste diferentele dintre cei cu venituri mici si cei cu venituri mari, impovarand micul contribuabil", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata premierului.

Semnatarii documentului ii mai spun premierului ca fenomenul saraciei in Romania ar trebui sa fie problema numarul unu pe agenda guvernantilor si prioritatea absoluta a politicilor publice.

"Din pacate, este considerat un fenomen marginal, iar eforturile si resursele institutionale se indreapta mai curand spre cosmetizarea realitatii si culpabilizarea categoriilor defavorizate, decat spre reducerea discrepantelor si inegalitatii sociale. Nici ministrii, nici parlamentarii, nici dumneavoastra, domnule Prim-Ministru, nu vorbiti despre aceasta problema extrem de serioasa. A ignora o asemenea problema nu duce la disparitia sa, ci o agraveaza. Nu am vazut ingrijorarea nimanui asupra faptului ca din 4,3 milioane de lucratori inregistrati oficial, 2 milioane sunt la nivelul salariului minim garantat in plata sau asupra faptului ca, oficial, evaziunea fiscala pe piata muncii este de 14,6% din PIB, adica la nivelul a jumatate din bugetul national incasat. Repetam: evaziunea fiscala pe piata muncii este jumatate din bugetul national incasat", ii transmit liderii sindicali lui Dacian Ciolos.

Un alt argument al sindicalistilor, care nu sunt de acord cu inghetarea salariului minim, se refera la majoarile salariale ale inaltilor demnitari, carora le-a crescut salariul cu 300 la suta de la 1 august, fara nicio baza legala, si acelasi lucru se intampla si cu indemnizatiile sau pensiile speciale pentru demnitari, iar acum pentru primari si consilieri.

"Pentru sectorul bugetar, cresterea salariala a fost realizata, deci nu exista nicio justitificare a neaplicarii cresterii salariului minim garantat in plata, element inportant in sursa bugetului national, care prin inghetarea sa nu ar crea decat o discriminare intre sectorul economic si sectorul bugetar", se mai arata in documentul citat.

Sindicalistii ii amintesc premierului ca a ajuns in functie din dorinta de a avea un nou tip de guvernare, deschis dialogului social . "Tinand cont de toate acestea, va solicitam convocarea de urgenta a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, a carui presedinte sunteti, cu doua subiecte pe Ordinea de zi: stabilirea salariului minim garantat in plata si bugetul de stat pentru 2016", mai arata confederatiile sindicale.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, intrucat este nevoie de un studiu de impact al acestei cresteri asupra competitivitatii Romaniei si al mediului privat, unde este posibila o migrare spre economia gri sau neagra, a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu.

"Pe salariul minim vom analiza impactul cresterii si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie sa fie intr-adevar foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din cate stiu, si alte institutii europene fac un studiu similar, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei", a spus Dragu, vineri, la o intalnire cu jurnalistii.

Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, unde locuitorii "sunt saraci si multi si toti stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme". Astfel, salariul minim nu va creste de la 1 ianuarie, intrucat Guvernul nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei intr-un timp asa scurt, astfel ca majorarea nu este cuprinsa in proiectul de buget pentru anul viitor.

"Degeaba vrem noi sa impulsionam economia cu un pachet atat de generos fiscal, pe care am facut eforturi semnificative sa-l introducem in buget, daca luam o masura care sa distruga mediul privat, impactul ar putea fi pe zona privata", a spus Dragu. Ministrul a subliniat ca exista riscul unui impact asupra economiei "alba-gri-neagra", astfel ca pot exista migrari ale angajatorilor catre zonele pietei gri si negre.

"Nu avem un impact direct pe cheltuieli in proiectul de buget (al majorarii salariului minim - n.r.), pentru ca in zona salariilor bugetarilor, datorita cresterilor aprobate in acest an - sanatate 25%, asistenta sociala 25%, la institutiile locale 12% si inca 10% la anul - au acoperit cresterea salariului care, de la 1.050 lei la 1.200 lei era de 14% si, practic, nu mai avem impact direct pe cheltuieli. Iar alte drepturi nu mai sunt legate de salariul minim", a explicat la randul sau Daniela Pescaru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, responsabila de Buget.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri