Reparatia strazilor din sectorul 1, castigata de firma TGB Mecano Construct SRL, este blocata in urma contestatiilor la licitatia organizata de ADP sector 1, concurentii avand numeroase obiectii asupra preturilor sub piata oferite de castigator, dar si asupra capacitatii lui de a executa lucrarile.

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria sectorului 1 anuntul de participare la procedura de atribuire a acordului cadru "Lucrari de reparatii strazi ce se vor executa pe raza administrativ teritoriala a Sectorului 1" a fost publicat in SEAP sub nr. 156561/15.01.2015, iar toata procedura a fost finalizata la data de 16.11.2015 prin declararea castigatoare a ofertei prezentate de SC TGB MECANO CONSTRUCT SRL , conform Mediafax.

Primaria arata ca procedura de achizitie publica nu a avut ca obiect incheierea unui contract de reparatii strazi, ci incheierea unui acord cadru cu o durata de patru ani, in temeiul caruia si in functie de bugetul disponibil urmand a fi incheiate contracte subsecvente cu ofertantul declarat castigator.Valoarea estimata a contractului a fost de 324,962,502.26 lei plus TVA.

La licitatie au participat noua firme/grupuri de firme care au depus oferte: TGB Mecano Construct, Grant-Straco, Dimar-Kiat Group-Socot, Strabag-Via Strade International, Astaldi-Astalrom-Activ Group Management, Euroconstruct Trading 98, Eldiclau Impex-Corporate Management Solution - NettStrade JK Solution, Alexcor Trading-Immobiliare Lo Monaco-ISAP-FD-Dancor Romconstruct si Viarom-Construct. Acestea au depus oferte intre 139,681,327.88 lei si 218,285,631.11 lei.

Castigatoare, cu cea mai mica suma, a fost declarata TGB Mecano Construct, o firma nou infiintata in 2014, cu un capital social de 200 lei, care a avut o cifra de afaceri de 7000 lei in 2014 si o pierdere de 281 lei. TGB Mecano Construct a castigat oferind 139,681,327.88 lei, adica 42.98% din valoarea lucrarii, asa cum a fost estimata de ADP Sector 1 in caietul de sarcini. Toate cele noua firme au avut oferte sub valoarea estimata, dar fiind un acord cadru, analiza se face la pret unitar, nu pe lucrare, nefiind un proiect, ci lucrari de reparatii.
Potrivit unor analisti din piata de constructii, cel mai important element intr-o lucrare de reparatii este pretul unitar, pentru ca valoarea lucrarii este data de pretul unitar pe servicii si materii prime inmultit cu numarul de lucrari existente.

Membrii comisiei de la ADP Sector 1 nu au semnat toti pana in prezent procesul verbal de adjudecare, proces verbal fara de care nu se poate semna contractul.

Mai multe firme participante la licitatie au depus contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), care au fost respinse, mentinandu-se decizia luata de ADP Sector 1.

Firmele au constestat faptul ca valoarea preturilor pentru pavele, dale, borduri din piatra naturala prezentate de TGB Mecano Construct SRL nu poate fi sustinuta de preturile pietei, diferentele fiind si de 3-4 ori fata de cel mai bun pret din piata obtinut pentru cantitati similare. In plus, TGB Mecano Construct SRL nu a descris modul de organizare si metodele utilizate in cadrul procesului de lucru, ci doar a transmis oferte de pret pentru materiale, tarif orar de manopera, utilaje si transporturi.

Contestatarii mai sustin ca oferta si raspunsurile la clarificarile cerute au fost declarate confidentiale ceea ce contravine legislatiei, deoarece doar partile care au caracter confidential, proprietate intelectuala sau drepturi de autor putand fi declarate confidentiale.
In actele depuse la CNSC se mai arata ca TGB Mecano Construct SRL nu a facut precizari despre locul livrarii materialelor sau daca transportul materialelor necesare lucrarilor de la furnizor la locul de efectuare a lucrarilor este inclus in pret si ca oferta castigatoare nu indeplineste cerintele de calitate prevazute de lege, un exemplu in acest sens fiind lucrarile de asternere balast si nisip, unde normele cer un consum de 1,311 metri cubi, in timp ce castigatorul a prevazut un consum de 1,179 metri cubi.

Nici una dintre companiile participante nu a dorit sa faca declaratii oficiale referitoare la aceasta licitatie, desi au reclamat ca aceste neconcordante ar fi trebuit, in mod normal, conform legii, sa duca la descalificarea ofertei depusa de firma castigatoare.
Insa, conform Primariei sectorului 1, in prezent, acordul cadru nu este semnat, intrucat rezultatul procedurii de atribuire a fost contestat de catre ofertantul clasat pe locul doi, respectiv asocierea SC GRANT CPC SRL (LIDER) – SC STRACO GRUP SRL. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) s-a pronuntat prin Decizia nr. 2177/C6/2383/18.12.2015, in sensul respingerii contestatiei ca nefondate.

"Avand in vedere ca decizia CNSC nu este definitiva, ci poate fi atacata cu plangere la instanta judecatoreasca competenta, autoritatea contractanta a decis suspendarea semnarii acordului cadru pana la expirarea termenului de formulare a plangerii impotriva deciziei CNSC sau pana la solutionarea definitiva a contestatiei", precizeaza primaria.

Desi infiintata in 2014, firma TGB Mecano Construct SRL a mai castigat, printre altele, o licitatie de deszapezire a drumurilor judetene din judetul Tulcea pentru iarna 2015-2016 si una pentru asfaltarea drumurilor din comuna Limanu, judetul Constanta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri