Guvernul a aprobat miercuri prin doua HG, extinderea ajutorului pentru rudele care au grija de ranitii din Colectiv si extinderea ajutoarelor de urgenta pentru familiile persoanelor care au decedat in incendiu.

Acordarea ajutorului financiar insotitorului persoanei ranite se va extinde, urmand ca de acesta sa poata beneficia atat pentru perioada spitalizarii, cat si pentru perioada in care ranitul urmeaza tratament in regim ambulatoriu, potrivit unei Hotarari de Guvern (HG) aprobata miercuri in sedinta de Guvern, se arata intr-un comunicat al Exectutivului, conform Mediafax.

De asemenea, a fost extinsa modalitatea de sprijin, astfel incat de acest ajutor sa beneficieze si insotitorii ranitilor aflati la tratament in tara, in localitatea de domiciliu, care vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru intreaga perioada de tratament in ambulatoriu.

Totodata, potrivit actului normativ adoptat, ajutoarele suplimentare se acorda pentru o perioada de pana la 180 de zile, indiferent daca tratamentul in regim ambulatoriu se efectueaza in tara sau in strainatate in statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau in alte state.

Ajutoarele trebuie acordate inainte de implinirea termenului de sase luni de la publicarea Hotararii in Monitorul Oficial. Aceasta perioada de pana la 180 de zile este suplimentara fata de perioada de spitalizare.

"Ajutoarele suplimentare se acorda in baza unei cereri depuse la agentia judeteana pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, insotita de copia actelor de identitate ale persoanei ranite si insotitorului. In situatia in care ranitul si insotitorul se afla in strainatate, documentele se depun la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale MAE, care le retransmit Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala", se arata in comunicatul de presa.

In ceea ce priveste fondurile pentru aceste plati, ele vin din bugetul pentru 2016 al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, prin agentiile de plati si inspectie sociala.

Aceste masuri se adauga celor deja stabilite prin HG 925/2015, care prevad ca un membru al familiei sau alta ruda care insoteste un pacient transferat la un spital din strainatate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare si masa (200 de euro pe zi), pe perioada spitalizarii, si 1.500 de euro pentru transport. HG 925/2015 mai prevede ca un membru al familiei sau alta ruda a persoanei ranite internate in spitale din Bucuresti va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizarii.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat o a doua HG prin care a extins reglementarile privind acordarea ajutoarelor de urgenta pentru familiile persoanelor care si-au pierdut viata in urma incendiului Colectiv.

Astfel, acest sprijin va putea fi acordat si in cursul anului 2016, pentru cazurile de deces pentru care familiile nu au beneficiat de acest ajutor de urgenta.

Este vorba de un ajutor de 5.000 de lei care va fi acordat in baza unei cereri adresate agentiei pentru plati si inspectie sociala din raza teritoriala a domiciliului si a unei copii a actului de identitate. Plata ajutoarelor de urgenta se efectueaza de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala, in functie de domiciliul familiilor.

Pana acum au fost platite ajutoare de urgenta pentru familiile a 42 de persoane care si-au pierdut viata in urma incendiului din Clubul Colectiv, mai precizeaza Guvernul.

In prezent, 16 raniti in incendiul de la Colectiv se afla internati in spitalele din tara si din strainatate, potrivit datelor Ministerului Sanatatii.
Astfel, in spitalele din Bucuresti sunt internate doua victime ale incendiului din data de 30 octombrie 2015, una dintre acestea fiind in stare critica. Unul dintre pacienti este internat la Spitalul de Urgenta din Bucuresti, iar celalalt este internat la Spitalul Univ.Urg.Militar Central Bucuresti.

Pana in prezent au fost externate 82 de persoane care au primit ingrijiri medicale in unitatile sanitare din tara. De asemenea, in spitalele din strainatate se mai afla internati 14 raniti in incendiul de la Colectiv. In total, 39 de persoane au fost transferate in unitati sanitare din strainatate. In urma incendiului din data de 30 octombrie, anul trecut si-au pierdut viata 63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit in incendiu, 24 in spitalele din tara si 12 dintre ranitii transferati in strainatate.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri