22 Februarie 2016

In #RomaniaProfesionista, fiecare trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru propriile fapte



Asumarea responsabilitatii este primul pas catre o reforma reala a Romaniei, considera Diana Crangasu, senior associate la Clifford Chance Badea.

„Nu este un capat de tara sa raspunzi pentru faptele tale. Am invatat ca in majoritatea cazurilor exista solutii la greselile pe care le facem, insa trebuie sa ne asumam responsabilitatea, pentru ca atunci cand gresim sa avem puterea sa participam si la remedierea greselii, iar in viitor sa invatam sa evitam o greseala similara”, a declarat Diana Crangasu, senior associate la Clifford Chance Badea.

In al doilea rand, continuitatea proiectelor pe care Romania si le propune, in special in zone cheie precum infrastructura, educatia, cultura sau sanatatea, indiferent de schimbarile care intervin la nivelul autoritatilor de implementare.

„Pentru fiecare dintre aceste arii exista o serie de proiecte ce adreseaza diversele aspecte si care au fost implementate partial sau intrerupte in diferite etape”, apreciaza Crangasu. In mod evident, nu toate proiectele sunt eficiente sau usor de implementat, de aceea autoritatile trebuie sa le evalueze, ierarhizeze si selecteze.

Potrivit lui Crangasu, in istoria recenta se gasesc destule exemple de planuri si proiecte aflate in stand by sau care nu genereaza rezultatele asteptate, pentru ca au lipsit poate inca de la inceput pasii concreti de implementare pe fiecare palier de responsabilitate. De aceea, al treilea pas tine de implementarea proiectelor.

„O strategie nationala care este doar pe hartie si careia ii lipsesc pasii de implementare nu poate sa fie implementata coerent si complet. Planurile nationale actuale, cu precadere in industriile strategice, ar trebui detaliate pana la actiunile individuale ce revin autoritatilor, dar si mediului privat, de exemplu”, spune ea.

In privinta profesiei de avocat, o colaborare mai stransa intre avocati si autoritati si institutiile de reglementare ar asigura o transparentizare a initiativelor legislative si, mai departe, ar avea efecte pozitive mediului de afaceri si a economiei in ansamblu.

„Cred ca aceasta colaborare exista deja, dar se impune intensificarea sau transparentizarea si promovarea acestor initiative”, spune Crangasu.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.



Citeste si