Ministerul Educatiei a publicat luni procedura privind inscrierea copiilor direct in clasa I, fara sa fi trecut prin clasa pregatitoare, pentru anul scolar 2016-2017.

"Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2016 inclusiv, care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2015-2016 si ai caror parinti solicita inscrierea direct in clasa I, pot fi inmatriculati, doar pentru anul scolar 2016-2017, in clasele I deja existente, pe locurile disponibile", a anuntat Ministerul Educatiei in procedura privind inscrierea copiilor in invatamantul primar, publicata luni pe edu.ro, conform Mediafax.

Astfel, potrivit procedurii, daca numarul de elevi existenti in clasa pregatitoare in anul scolar 2015-2016 este mai mare sau egal cu 25, atunci nu exista locuri disponibile in clasa. Insa, daca numarul de elevi existenti in clasa pregatitoare in anul scolar 2015-2016 este mai mic decat 25, atunci numarul de locuri disponibile se calculeaza ca diferenta intre 25 si numarul de elevi existenti in clasa in anul scolar 2016-2017.

Mai departe, unitatile de invatamant vor trimite la inspectoratele scolare judetene (ISJ) si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), listele cu locurile disponibile pentru inscrierea direct in clasa I, pana la data de 19 februarie 2016. Informatiile cu privire la locurile disponibile la clasa I sunt afisate la sediul unitatii de invatamant si pe site-ul acesteia, dar sunt publicate si pe site-ul inspectoratului scolar. Perioada de inregistrare a solicitarilor de inscriere in clasa I a copiilor care indeplinesc conditiile se face intre 22 februarie – 28 februarie 2016.

Depunerea solicitarilor de inscriere in clasa I se face direct la unitatea de invatamant, neexistand posibilitatea completarii online, iar in solicitare se va mentiona cauza amanarii inscrierii in invatamantul primar.

Parintele poate depune o singura solicitare, fie la scoala de circumscriptie, fie la o alta scoala din lista unitatilor de invatamant cu locuri disponibile. Solicitarile vor fi verificate si centralizate de unitatile de invatamant si transmise inspectoratelor scolare spre avizare. La randul lor, inspectoratele scolare trebuie sa le trimita mai departe la Ministerul Educatiei pana la data de 4 martie 2016, ora 16.00. Ministerul verifica listele cu solicitarile de inscriere in clasa I si transmite la inspectoratele scolare aprobarea acestora pana la data de 10 martie 2016.

In situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor este mai mare decat numarul locurilor disponibile, inscrierea in clasa I se va face in perioada 11 martie – 16 martie 2016, conform unei proceduri specifice elaborate de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile, avand prioritate criteriul apartenentei la circumscriptia scolara.

Procedura va include si modalitatea de comunicare catre parinti a deciziei autoritatilor din educatie privind solicitarile de inscriere in clasa I.

Sursa foto: Sergey Novikov / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Structura anului scolar 2020-2021: Cand incep cursurile si ce vacante au elevii
Setari Cookie-uri