La varsta de 10 ani, Andrew Wiles a gasit din intamplare, in biblioteca locala, o carte numita ”The Last Problem”, in care era detaliata o problema de matematica veche de 330 de ani, aceasta fiind ultima teorema a lui Fermat, ce a ramas nerezolvata mai bine de 300 de ani, scrie Descopera.

Acum, Sir Andrew Wiles (foto), profesor de matematica la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a fost decorat cu prestigiosul premiu Abel 2016, considerat a fi Premiul Nobel al lumii matematice. Oferit de Academia Norvegiana de Stiinte si Litere, premiul are o valoare financiara de peste 700.000 de dolari, potrivit Descopera, noteaza Mediafax. Unii considera ca acest premiu este o recompensa extravaganta pentru o problema descrisa ca fiind "un moment epocal pentru matematica", potrivit Descopera.

"Aceasta problema m-a captivat. A fost cea mai faimoasa problema din matematica, cu toate ca atunci cand am vazut-o prima data nu am constientizat acest lucru. Ceea ce m-a uimit a fost faptul ca au existat unele probleme nerezolvate pe care cineva de numai 10 ani a putut sa le inteleaga si chiar sa incerce sa le rezolve. Si am incercat sa o rezolv in toti anii adolescentei. Cand am mers la facultate, credeam ca am gasit solutia, dar s-a dovedit a fi gresita", relateaza Andrew Wiles.

Teorema, formulata de matematicianul francez Pierre de Fermat in 1637, prevede: "Nu exista solutii intregi, diferite de zero, pentru un numar x mai mare ca 2 la ecuatia: y la puterea n + z la puterea n = q la puterea n". In timp ce teorema poate fi exprimata in termeni simpli, rezolvarea ei a contrariat lumea matematicii.

Solutia, care are un volum de 200 de pagini, a fost rezultatul unei perioade intense de cercetare ce a durat sapte ani, timp in care Wiles a predat la Universitatea Princeton. Wiles a prezentat solutia sa in cadrul unor prelegeri la Universitatea din Cambridge, in 1993, iar cei aproximativ 200 de cercetatori prezenti in sala au izbucnit in aplauze.

Chiar si atunci, nu s-a terminat tot. Un matematician a revizuit lucrarea originala a lui Wiles si a observat erori in solutie, iar cercetarea a trebuit revizuita. Versiunea finala a fost publicata in 1995, cu ajutorul unuia dintre fostii studenti a lui Andrew Wiles. Rezolvarea consta intr-o abordare a problemei din perspectiva unui unghi neconventional, care combina elemente din trei ramuri ale matematicii: forme modulare, curbe eliptice si reprezentarile Galois, bazandu-se pe activitatea de secole a matematicienilor de dinaintea lui.

"Am o demonstratie cu adevarat minunata a acestei proportii, care este prea voluminoasa pentru a fi scrisa aici", explica Andrew Wiles. El spera ca eforturile sale vor incuraja urmatoarea generatie de copii de 10 ani sa fie mai curiosi si sa se cufunde in provocarile pe care le ofera matematica.

"Pentru mine este o mare onoare sa primesc Premiul Abel si sa ma alatur laureatilor anteriori care au facut contributii remarcabile in domeniu. Ecuatia lui Fermat a fost pasiunea mea de la o varsta frageda si rezolvarea ei mi-a dat un sentiment coplesitor de implinire", a declarat Wiles intr-o declaratie pentru presa. Conform Descopera, solutia proprie a lui Fermat nu a fost gasita niciodata.

Sursa foto: Wikimedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri