25 Martie 2016

RADET va repara o parte din conductele de energie termica din Bucuresti



RADET, furnizorul de agent termic din Capitala, incepe in aceasta luna un program de reparatii a retelelor, dar dispune de doar 9 milioane de euro. Aceasta suma acopera insa doar 10% din necesar, care se ridica la 90 milioane de euro. Zonele unde este cea mai mare nevoie de reparatii sunt Fundeni si Pantelimon.

Banii urmeaza sa fie cheltuiti pana in luna octombrie pentru un numar de 127 de lucrari la reteaua primara de alimentare cu energie termica.

„Din totalul de 90 de milioane de euro necesare reparatiilor la reteaua primara, aproximativ 9 milioane de euro au fost alocate pentru reparatiile din acest an”, a anuntat Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice din Bucuresti (RADET).

Potrivit directorului general al RADET, Valentin Vitalariu, aceste reparatii sunt „vitale”, avand in vedere vechimea retelelor.

RADET administreaza in Bucuresti circa 4.000 kilometri de conducte, acesta fiind unul dintre cele mai mari sisteme de termoficare din lume.

RADET, intre contradictii si datorii

Problema lipsei fondurilor necesare reabilitarii retelelor de agent termic din Bucuresti este cronica. Spre exemplu, anul trecut, reprezentantii Regiei se plangeau ca nu au 10 milioane de lei pentru a remedia problemele urgente, astfel incat populatia Capitalei sa aiba caldura in perioada de iarna.

Potrivit datelor Regiei, prezentate anul trecut, necesarul de investitii se ridica anual la aproximativ 100 milioane de euro. Aceste investitii ar trebuie derulate in fiecare an, timp de 10-12 ani.

Unul dintre principalele motive ale subfinantarii RADET este nivelul urias al datoriilor catre furnizorul sau de agent termic, ELCEN Bucuresti. Regia avea in 2015 restante de plata de peste 3,5 miliarde de lei catre ELCEN, cu toate ca bucurestenii sunt printre cei mai bun-platnici din tara, RADET raportand un grad de incasare a facturilor de peste 96%.

Pe de alta parte, Bucurestiul are unul dintre cele mai mici preturi la energie termica din tara, avand in vedere ca jumatate din pretul agentului termic este subventionat de Primaria Capitalei. Totusi, Primaria nu reuseste sa acopere integral valoarea subventiei. Spre exemplu, pentru 2015, Consiliul General al Primariei Capitalei a aprobat subventii de doar 570,4 milioane lei, fata de 720 milioane lei, cat a fost fundamentat de RADET.

De cealalta parte, RADET este nemultumita ca tarifele pe care le percepe nu au mai fost majorate din 2011, timp in care furnizorii de energie termica, apa si gaze naturale au operat mai multe cresteri de pret.



Citeste si