Pensia medie lunara incasata a crescut cu 5,4% pana la 892 de lei in anul 2015. Numarul mediu de pensionari a scazut la 5,3 milioane de persoane, dupa ce circa 51.000 de pensionari au disparut din statistici in 2015, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica

Ca si raport dintre numarul de salariati si numarul de pensionari, statistica arata ca un angajat activ sustine, in prezent, un pensionar, dar acest raport poate varia de la un judet la altul, conform News.ro

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale (cea incasata efectiv de pensionar) si indicele preturilor de consum (scumpirile de bunuri sau servicii) a fost de 105%.

Aceasta indica o anumita deteriorare a puterii de cumparare a pensiilor fata de anul precedent, cauzata de o crestere brusca a indicelui preturilor de consum ale populatiei, insotita de o scadere mica a indicelui pensiei nominale.

Care este raportul salariati-pensionari in judetele din Romania si care este judetul cu cele mai mici pensii

In vreme ce in Capitala sunt cinci pensionari la 10 salariati, in judetul Giurgiu raportul este de 17 varstnici la 10 salariati. Si tot in Giurgiu se inregistreaza si cele mai mici pensii: valoarea medie a pensiei in aceasta regiune este de 711 lei, in vreme ce in Bucuresti este de 1.122 de lei.

La nivelul tarii, in 2015 pensia medie lunara a fost de 892 lei, mai mare cu 5,4% fata de anul precedent. Exista si 608.200 de beneficiari de indemnizatie sociala – adica pensia minima de 400 de lei pe luna achitata tuturor celor inscrisi in sistemul public de pensii, indiferent cat de putin au cotizat la acesta.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Numarul pensionarilor a scazut in ultimul an
Setari Cookie-uri