La sfarsitul primului trimestru al anului 2016, in evidentele Inspectoratul General pentru Imigrari sunt inregistrati 109.814 de cetateni straini, aflati pe teritoriul Romaniei. Dintre acestia 64.493 provin din state terte:
- Moldova – 10.658
-Turcia – 9.039
- China – 7.607 )
Si 45.321 din state membre UE,

SEE si Confederatia Elvetiana ( Italia - 12.962, Germania - 5.492, Franta – 4.981). De asemenea, in primul trimestru al anului, "a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un numar de 229 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protectie internationala, cei mai multi din Siria, Irak, Pakistan si Somalia" informeaza IGI.

Totodata, "avand in vedere angajamentele asumate de Romania la nivel european, in conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale, in luna martie, primii 15 refugiati aflati pe teritoriul Greciei au fost transferati in Romania".

Cei mai multi dintre cetatenii straini inregistrati in Romania traiesc "in mediul urban, indiferent de tara/zona de provenienta sau durata sederii".

Citeste si:

"Astfel, Municipiul Bucuresti a atras aproape o treime din cei peste o suta de mii de straini din Romania si ocupa primul loc. Multi dintre acestia locuiesc si in judetele Ilfov, Timis, Cluj si Constanta".

Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrari, principalele scopuri pentru care strainii si-au stabilit resedinta pe teritoriul Romaniei "sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reintregirea familiei, membri de familie ai cetatenilor romani, UE sau SEE), studii, angajare in munca sau stabilirea permanenta pe teritoriul tarii noastre".

In primul trimestru, in urma controalelor efectuate au fost gasite 676 de persoane care se aflau pe teritoriul Romaniei fiind "in situatii ilegale, pentru 149 de cetateni straini au fost dispuse masuri de parasire a teritoriului tarii noastre, iar 83 au fost indepartati sub escorta", se mai spune in comunicat.

"In acest context de solidaritate si sprijin la efortul european de gestionare a fluxurilor de migranti, 10 ofiteri experti in domeniul procedurilor de azil vor participa la actiunile comune pentru gestionarea crizei migrantilor din Grecia. Patru deja au inceput misiunea in insula Lesvos".

Sursa foto: sebos / Shutterstock