Venitul personalului platit din fonduri publice salariul este alcatuit din:
-salariul de baza corespunzator functiei
-solda de functie sau salariul de functie
-indemnizatia de incadrare
-indemnizatiile lunare precum si compensatii, indemnizatii, sporuri, majorari, prime si premii in functie de categoria de munca

Conform proiectului de Ordonanta de Urgenta, ce ar urma sa intre in vigoare de la 1 august 2016, prevede ca presedintele Romaniei va avea un salariu lunar brut de 15.000 de lei iar Patriarhul va incasa o indemnizatie lunara de 13.706 lei. Aceeasi suma, de 13.706 lei, va fi incasata ca venit lunar si de presedintii celor doua camere ale Parlamentului, dar si de premierul tarii, se noteaza in proiectul de act normativ.

Ministrii si consilierii prezidentiali vor avea un venit lunar brut de 12.124 de lei, se arata in document, iar senatorii si deputatii vor fi platiti cu 10.150 de lei.

Potrivit proiectului de act normativ, un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime poate ajunge la un salariu de baza de 5.339 de lei iar pentru unul cu pana la 10 ani vechime indemnizatia salariala lunara va fi de 4.084 de lei.

Citeste si:

In cazul dascalilor din invatamantul preuniversitar salariile vor fi intre 1.700 si 3.400 de lei, iar pentru un consilier de probatiune cu pana la cinci ani de experienta indemnizatia va fi de 4.493 de lei, se arata in proiect.

Pentru medicii primari salariile vor fi intre 2.832 si 3.526 de lei in timp ce pentru medicii stagiari indemnizatiile vor fi cuprinse intre 1.479 si 1.842 de lei, se mai noteaza in document.

Dupa data de 1 august 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, alaturi de Ministerul Finantelor Publice vor elabora normele de aplicare a ordonantei de urgenta, care vor fi publicate in Monitorul Oficial. Ordonanta se va aplica pana la intrarea in vigoare a unui nou act normativ privind salarizarea personalului din institutiile publice.

Sursa foto: Gustavo Frazao / Shutterstock