Una din principalele resurse ale exportului romanesc in perioada comunista a fost industria de aparare, care incepand cu anii `70 a fost dezvoltata in ritm alert de Nicolae Ceausescu.

In 1989 Romania producea tancuri, transportoare blindate, elicoptere, avioane subsonice si mai multe piese de armament usor, fiind cunoscuta ca unul din principalii exporatori pentr tarile arabe, conform Adevarul Financiar.

Dupa 1989, in timp ce intreaga industrie a inceput sa se clatine si industria de aparare a cunoscut un declin destul de accelerat, asa incat multi specialisti din domeniu fie au ales alte domenii, fie au ajuns prin strainatate. Si asta dupa ce la jumatatea anilor `90, in industria de aparare era deja cunoscut termenul de somaj tehnic, multi dintre angajati fiind trimisi acasa ca apoi sfie rechemati la serviciu in cazul aparitiei unor contracte.

La sfarsitul anilor `80, industria romaneasca de aparare era compatibila cu armamentul care se utiliza de catre tarile acre faceau parte din Tratatul de la Varsovia. Dupa 1989, obiectivele din industria de armament s-au schimbat, iar noile tehnici militare urmau a fi aliniate standardelor NATO.

Asta a facut ca multe uzine din subordinea Companiei Romarm sa se alinieze unor standarde noi si sa produca echipamente compatibile cu cele folosite de Alianta Nord-Atlantica.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Ucraina a exportat armament in 19 tari in 2014, inclusiv in SUA