Seful statului a anuntat ca a semnat decretul de promulgare a legii privind indemnizatia de crestere a copilului. Legea prevede ca indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile parintelui pentru o perioada de doi ani si elimina plafonul de 3.400 de lei.

Klaus Iohannis a declarat ca il incurajeaza pe noul ministru al Muncii, Dragos Pislaru, sa gaseasca solutii pentru aplicarea cat mai rapida a legii privind indemnizatiile pentru mame.

"Personal consider ca aceasta lege este una buna, asteptata. (...) Va incurajez sa gasiti in guvern cele mai bune solutii pentru a aplica cat se poate de repede aceasta lege", a spus Iohannis, la ceremonia de depunere a juramantului de catre Pislaru, conform Mediafax.

Indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile parintelui si se va acorda pentru o perioada de doi ani, fara niciun plafon.

Conform modificarilor adoptate anterior, persoanele care in ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati.

Citeste si:
Plafonul indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost eliminat
Plafonul indemnizatiei pentru...

Cuantumul indemnizatiei va fi 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani si nu poate fi mai mica de 85% de salariul minim brut pe tara garantat.

Totodata, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat. Indemnizatia se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemenala, de tripleti incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Astfel, mamele care au gemeni sau mai multi copii din aceeasi sarcina primesc un bonus, pe langa indemnizatie de 85 % din salariul minim brut pe tara pentru fiecare copil incepand cu al doilea copil.

Citeste si:
Alocatia pentru copii ar putea fi acordata sub forma de vouchere
Florin Citu: Alocatia pentru...
Sursa foto: Halfpoint, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Cum s-a modificat legea privind indemnizatia de crestere a copilului
Setari Cookie-uri