"Sunt doua ghiduri specifice privind dezvoltarea locala, integrata, pentru comunitatile marginalizate pe doua categorii: o categorie apartinand minoritatilor roma si a doua categorie, care nu prevede o astfel de restrictie. In plus, lansam conditiile generale <<Orientari privind oportunitatile de finantare>> in cadrul Programului Operational Capital Uman", a anuntat ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, conform Mediafax.

Programul este atat pentru mediul urban cat si pentru cel rural

Aura Raducu a afirmat ca se va actiona pentru utilizarea eficienta a banilor, urmarindu-se reabilitarea caselor si a zonelor comunitatilor marginalizate, precum si facilitarea accesului la piata muncii, dezvoltarea antreprenoriatului si constituirea de societati.

Programul este destinat mediului rural, dar si celui urban, si, potrivit ministrului, are ca scop "destructurarea saraciei".

"Cel putin 10 la suta din acest buget se poate da pe activitati tip Fondul de Dezvoltare Regionala si dorim sa alocam, cea mai mare parte din aceste fonduri, pentru imbunatatirea conditiilor de locuit.(...) Se vor finanta reabilitari de case, reabilitari de zone in care traiesc aceste comunitati, dezvoltarea urbanistica a zonei respective. De asemenea, in ceea ce priveste antreprenoriatul, suma maxima prevazuta pentru constituirea unei afaceri este de 25.000 de euro. Cei care doresc sa constituie astfel de companii si mici afaceri vor fi de asemenea sprijiniti in acoperirea cheltuielilor pentru constituirea acestor companii si, de asemenea, in elaborarea planurilor de afaceri, astfel incat din totalul bugetului alocat speram ca cel putin 4.000 de companii, 4.000 de antreprenori vor beneficia de aceasta componenta", a spus ministul Fondurilor Europene.

Fondurile vor fi utilizate si pentru combaterea discriminalitatii

"Ne dorim ca prin acest program sa se rezolve situatia copiilor care nu au acte de identitate sau ale parintilor. Dorim sa se rezolve diverse probleme juridice pe care aceste comunitati le au, si nu pot sa-si finanteze astfel de activitati. La fel, serviciile medicale si sociale vor fi finantate din aceste programe", a mai spus Aura Raducu.

Citeste si:

Un proiect are o valoare maxima de 6 milioane de euro, iar beneficiarii pot fi organizatiile neguvernamentale, autoritatile locale sau societatile locale.

Bugetul alocat de Uniunea Europeana Programului Operational Capital Uman, pentru perioada 2014-2020, prin bugetul de stat, este de aproximativ 5 miliarde de euro, iar celor trei ghiduri lansate miercuri li se repartizeaza aproximativ 350 de milioane de euro.

Sursa foto: Mediafax Foto