Ambasada SUA, dezamagita de decizia Bancii Nationale Romane de a-l onora pe Mihail Manoilescu, promotor al ideologiei fasciste

Ambasada SUA a declarat ca isi exprima dezamagire cu privire la decizia Bancii Nationale a Romaniei, care a decis sa il onoreze pe Mihail Manoilesc, fost guvernator al Bancii Nationale din perioada interbelica, misiunea diplomatica subliniind ca aceasta "a promovat si a contribuit activ la ideologia fascista si sentimentul antisemit in Romania", conform News.ro

"Ambasada SUA isi exprima dezamagirea cu privire la decizia Bancii Nationale a Romaniei de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Bancii Nationale din perioada interbelica, prin lansarea unei monede omagiale", spune ambasada intr-un comunicat de presa transmis vineri.

Ambasada SUA arata ca Manoilescu a promovat si a contribuit activ la ideologia fascista si sentimentul antisemit in Romania, "care in final au condus la cea mai intunecata perioada a acestei tari".

"In timp ce Ambasada SUA recunoaste dreptul Romaniei de a sarbatori traditiile institutiilor sale, aceste celebrari nu trebuie sa includa imagini ale unor persoane care au fost condamnate de catre istorie si care, prin faptul ca sunt onorate, sunt validate", mai arata Ambasada SUA.
De asemenea, Ambasada SUA considera ca aceasta practica contravine fundamentului institutional democratic al Romaniei, promovarii statului de drept si protectiei drepturilor fundamentale ale omului.

BNR a lansat in circuitul numismatic, incepand din 15 aprilie 2016, un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) cu tema Guvernatori ai Bancii Nationale a Romaniei - Ion I. Campineanu, Mihail Manoilescu si Ion I. Lapedatu. Tirajul pentru aceasta emisiune este de 150 seturi monede.

Sursa foto: STILLFX / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri