Eurovision 2016: Ucraina a castigat marea finala

Eurovision 2016 a fost castigat de catre Ucraina. Reprezentanta tarii castigatoare, Jamala,o cantareata de origine tatara, a interpretat piesa "1944". Potrivit site-ului oficial al competitiei.

Concursul Eurovision 2016 a fost castigat de catre Jamala, o tanara artista de etnie tatara, originara din Peninsula Crimeea, conform News.ro

Finala concursului Eurovision 2016 a avut loc la Globe Arena din Stockholm. Show-ul a fost prezentat de cantaretul Måns Zelmerlöw - care a castigat pentru Suedia editia din 2015 a concursului, organizata la Viena, cu piesa ”Heroes” - si Petra Mede. Semifinalele competitiei au avut loc pe 10 si 12 mai, la Stockholm.

Cantareata Jamala a castigat competitia din acest an, cu piesa "1944", care a obtinut un total de 534 de puncte. In urma acestei victorii, editia din 2017 a concursului Eurovision se va desfasura in Ucraina.

Jamala este prima artista de etnie tatara, originara din Peninsula Crimeea, care a participat la Eurovision.

Cantecul ei, ”1944”, are o mare incarcatura politica si nu este o piesa ”tipica” pentru concursul Eurovision - versurile sale contin referiri la Stalin, Peninsula Crimeea si acuzatii de epurare etnica.

Cantecul ucrainean a suparat autoritatile din Rusia, tara care a anexat Peninsula Crimeea, preluand-o de la Ucraina, in urma unui referendum controversat, in 2014, in contextul cresterii tensiunilor dintre cele doua state si al razboiului civil din estul Ucrainei.

”Stiu ca tu ai interpretat anul trecut un cantec despre pace si dragoste, dar eu imi doresc pace si dragoste pentru toata lumea, mai ales in Ucraina”, a declarat artista ucraineana, la finalul competitiei, adresandu-se castigatorului din 2015, suedezul Måns Zelmerlöw.

Podiumul concursului Eurovision 2016 a fost completat de Australia, care a obtinut 511 puncte, si Rusia, care a primit 491 puncte.

La editia din acest an au urcat pe scena concurenti din 26 de tari: Belgia, Cehia, Olanda, Azerbaidjan, Ungaria, Italia, Israel, Bulgaria, Suedia, Germania, Franta, Polonia, Austria, Cipru, Serbia, Lituania, Croatia, Rusia, Spania, Letonia, Ucraina, Malta, Georgia, Austria, Marea Britanie si Armenia.
Castigatorul a fost ales in urma voturilor exprimate de telespectatorii si juriile de specialitate din cele 42 de tari participante in acest an la Eurovision. Voturile juriilor nationale si voturile telespectatorilor au avut o pondere egala - 50% - in decizia finala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri