18 Mai 2016

Cum a acreditat Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate spitale in care colcaie bacteriile



Scandalul dezinfectantilor diluati arata o alta hiba a sistemului de sanatate: acreditarile spitalelor sunt facute pe genunchi. In mai multe spitale acreditate anul trecut, si chiar in cursul acestui an, au fost depistate infectii nosocomiale. Asta desi UE cere ca evaluarea sa fie facuta in baza unor protocoale stricte de prevenire a infectiilor intraspitalicesti si recoltarea de probe, conform Adevarul.

Apropierea termenului-limita de evaluare a spitalelor impus de Uniunea Europeana a facut ca Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) sa acorde pe banda rulanta acreditari unitatilor sanitare. Miza este una extrem de mare. Dupa termenul-limita care este in luna iulie a acestui an, UE cere ca unitatile medicale neacreditate sa nu mai fie finantate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si, implicit, sa fie desfiintate. Asa s-a ajuns la situatia in care, spitale in care bacteriile erau la ele acasa - din salile de chirurgie, pana in cabinete si saloane - sa primeasca mult-ravnita acreditare, care sa le puna la adapost de legislatia europeana.

Lista neagra

Ministerul Sanatatii a publicat, recent, lista unitatilor medicale in care au fost descoperite infectii nosocomiale, printre acestea numarandu-se Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ”Sf. Apostol Andrei” Galati, Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt si Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon“. Toate aceste spitale au fost acreditate in urma cu mai putin de doua luni, adica 23 martie 2016, prin ordinul 130 al presedintelui ANMCS, Vasile Cepoi.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si