Consiliul Concurentei a descoperit ca medicii din tara noastra prescriu medicamente scumpe, cu costuri suportate de pacienti

Consiliul Concurentei va finaliza saptamana viitoare analiza inceputa in 2012 pe piata medicamentelor, in cardul careia inspectorii de concurenta au constatat ca medicii prescriu mai mult medicamentele mai scumpe, in detrimentul pacientilor, care sunt obligati sa suporte costurile mai mari, a declarat intr-o conferinta presedintele autoritatii de concurenta, Bogdan Chiritoiu.

In cadrul investigatiei, inspectorii Consiliului Concurentei au descoperit ca medicii prescriu in mare masura medicamentele mai scumpe, asa-numitele inovative, si nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice, conform News.ro

"Unde e o problema, aici poate fi si pentru buget, ca platesti uneori mai mult decat ar trebui. In general, costurile astea suplimentare le suporta pacientul. Cine pierde din acest lucru este mai degraba pacientul”, a afirmat Chiritoiu.

Situatia se explica deoarece, in Romania, pacientii nu putere in fata medicilor si nici mijloace de a contesta prescriptiile.
“Medicii prescriu influentati in parte si de sumele mari pe care le au la dispozitie firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor", a mentionat Chiritoiu.

Seful Consiliului Concurentei considera ca situatia este permisa si de politicile incoerente ale functionarilor de stat care se ocupa cu aprobarea listelor de medicamente.

"Pentru acelasi medicament avem preturi diferite aprobate de stat, ceea ce face sa existe mai multi bani la dispozitia anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca sa stimuleze medicii sa prescrie respectivele medicamente", a precizat Chiritoiu.

Seful autoritatii anti-monopol considera ca si taxa clawback, pe care o platesc producatorii de medicamente statului pentru profitul suplimentar
realizat din vanzarea de medicamente compensate, este prea mare in Romania.

Dupa ce concluziile analizei vor fi supuse dezbaterii publice, va exista o perioada de o luna de zile pentru a primi posibile reactii, iar apoi ele vor fi discutate cu Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Sanatate si cu Agentia Nationala a Medicamentelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri